Изследователите от университета на Копенхаген са открили процес, обратен на

...
Изследователите от университета на Копенхаген са открили процес, обратен на
Коментари Харесай

Откриха „обратна фотосинтеза“

Изследователите от университета на Копенхаген са разкрили развой, противоположен на фотосинтезата. При него слънчевата светлина не се преобразува в сила.

С помощта на слънчевата светлина и специфичен фермент биомасата на растенията се разлага, вследствие на което се образуват химически субстанции, употребявани в качеството на биогориво. Изследването на учените е оповестено в сп. Nature Communication, оповестява Phys.org.

„ Ние използваме термина „ противоположна фотосинтеза “ (reverse photosynthesis), защото ферментите употребяват атмосферния О2 и слънчевите лъчи за разложение и превръщане на въглеродните връзки “, означават откривателите. Учените считат, че противоположната фотосинтеза се употребява освен от растенията, само че и от гъби и бактерии за приемане на достъп до захари и хранителни субстанции.

„ Откритието значи, че употребявайки Слънцето, ние можем да произвеждаме биогориво и биохимични субстанции, да вземем за пример за пластмаса, много по-бързо, при по-ниски температури и с нараснала енергоефективност.

Например някои реакции, които сега изискват 24 часа, благодарение на слънчевата сила ще се реализират за 10 минути “, отбелязва Девид Канела, един от създателите на проучването.

В вероятност противоположната фотосинтеза може да се ползва за скъсване на химичните връзки на въглерода с водорода, което може да бъде употребявано в преобразуването на главния източник на биогаза метан в метанол.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР