Изследователи в Китай са открили нов щам на свински грип,

...
Изследователи в Китай са открили нов щам на свински грип,
Коментари Харесай

В Китай откриха нов грип с потенциал да предизвика пандемия

Изследователи в Китай са разкрили нов вариант на свински грип, който е кадърен да провокира пандемия. Това излиза наяве от изследване, оповестено в американския вестник PNAS, осведоми AFP.

Наречен G4, генетично произлиза от варианта H1N1, който провокира пандемия през 2009 година Притежава всички основни белези да се приспособява и да се трансферира върху хората, означават създателите, учени от китайски университети и китайския Център за предварителна защита и надзор на болесттите. От 2011 до 2018 година откривателите са взели 30 000 проби назален секрет от прасета в кланици в 10 китайски провинции и ветеринарна болница. Те са съумели да изолират 179 свински вируса. Повечето са нов тип, които преобладават измежду свинете от 2016 година, съобщи News.bg.

G4 се допуска, че е мощно инфектиран, предизвиквайки по-сериозни признаци спрямо други вируси. Тестовете също демонстрират, че имунитетът от сезонния грип не защищава хората от G4. Според кръвни проби, които демонстрират антитела, основани при излагане на вируса, 10,4% от служащите в свинеферми към този момент са инфектирани. Тестовете също демонстрират, че 4,4% от популацията наподобява е изложено. Вирусът затова се трансферира от животни на хора, само че към този миг няма доказателства да се предава сред хората, което е главното терзание на учените. Авторите на проучването се безпокоят, че има риск този грип да провокира пандемия. Те приканват за незабавни ограничения за следене на хората, които работят със прасета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР