Изследователи по време на неотдавнашно проучване установиха, че полагането на

...
Изследователи по време на неотдавнашно проучване установиха, че полагането на
Коментари Харесай

Следобедната дрямка е свързана с по-добра умствена активност

Изследователи по време на неотдавнашно изследване откриха, че полагането на постоянна сънливост през следобедните часове може да бъде обвързвано с по-добра умствена пъргавост при хората.

Според проучването, оповестено в онлайн списанието General Psychiatry, следобедната сънливост наподобява е обвързвана с по-добра локализация, вербална отмереност и работна памет. По-дългата дълготрайност на живота и обвързваните с това невродегенеративни промени, които го съпровождат, покачват вероятността за деменция, като към 1 от 10 души на възраст над 65 години са наранени в развития свят.

С придвижване на възрастта, моделите на съня им се трансформират, като следобедният сън става все по-чест. Но проучванията, оповестени досега, не са постигнали консенсус по отношение на това дали следобедният сън може да помогне за попречване на когнитивния спад и деменция при по-възрастните хора или те може да са признак на деменция.
Изследователите изследваха това по-нататък през 2214 видимо здрави хора на възраст най-малко 60 години и живеещи в няколко огромни града към Китай, в това число Пекин, Шанхай и Сиан.

Като цяло 1534 постоянно си разрешават следобедна сънливост , до момента в който 680 не. Всички участници бяха подложени на поредност от здравни инспекции и когнитивни оценки, в това число Mini Mental State Exam (MMSE) за инспекция за деменция.
Средната дълготрайност на нощния сън е към 6,5 часа и в двете групи.

Следобедната сънливост се дефинира като интервали на най-малко пет поредни минути сън, само че не повече от 2 часа и се приема след обяд. Участниците бяха запитани какъв брой постоянно дремват през седмицата; това варираше от един път седмично до всеки ден.

Тестовете за скрининг на деменция включват 30 детайла, които мерят няколко аспекта на когнитивните качества и по-високи функционалности, в това число визуално-пространствени умения, работна памет, обсег на вниманието, решение на проблеми, локално осъзнаване и словесна отмереност.

Резултатите за когнитивно показване на MMSE са доста по-високи измежду дрямките, в сравнение с при тези, които не го вършат. И имаше обилни разлики в локалното осъзнаване, словесната отмереност и паметта.

Това е наблюдателно изследване и по тази причина не може да се откри повода. И не е имало информация за продължителността или времето на сънливост та, което може да е значимо.

Но има някои вероятни пояснения за откритите наблюдения, споделят откривателите.

Една от теориите е, че възпалението е медиатор сред дрямките в средата на деня и неприятните здравни резултати; възпалителните химикали имат значима роля при нарушавания на съня, означават откривателите.

Сънят контролира имунния отговор на организма и сънливост та се счита за еволюирал отговор на възпалението; хората с по-високи равнища на инфектиране също го вършат по-често, изясняват откривателите. (ANI)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР