Изследователи от Великобритания, Нидерландия и Швеция са установили, че безсънието

...
Изследователи от Великобритания, Нидерландия и Швеция са установили, че безсънието
Коментари Харесай

Учени обявиха смъртоносно последствие от безсънието

Изследователи от Англия, Нидерландия и Швеция са открили, че безсънието може да бъде рисков фактор за скъсване на аневризма, излиза наяве от публикация на учените, оповестена в изданието Journal of the American Heart Association.

Специалисти от Имперския лицей на Лондон, Каролинския институт и Университета в Утрехт са изолирали рисковите фактори, свързани с аневризмата – патологично уголемение на кръвоносен съд – в основния мозък.

Аневризмите се образуват при повече от 3% от пълнолетните хора. При 2,5% от тях те се раздират, предизвиквайки постоянно гибелен кръвоизлив в мозъка. Учените са анализирали съвсем 6300 случая на вътрешночерепна аневризма и 4200 случая на субарахноиден кръвоизлив.
 Липсата на сън убива мозъка Липсата на сън убива мозъка
Някои привички на човек - които не е наложително да бъдат нездравословни, могат да причинят деменция, загуба на паметта и да компрометират когни...

Установено било, че генетичната предразположеност към бодърствуване е обвързвана с нараснал с 24% риск от вътречерепни аневризми и кръвоизливи. При пушачите рискът бил три пъти по-висок. До този растеж водело нарасналото кръвно налягане с 10 милиметра живачен дирек.

„ По-рано не е откривана връзка сред безсънието и вътречерепната аневризма и това изобретение изисква потвърждаване в бъдещи проучвания “, отбелязва Сузана Ларсен, доцент от Каролинския институт и един от създателите на проучването.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР