Изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета Макгил“, Канада

...
Изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета Макгил“, Канада
Коментари Харесай

6-те основни фактора на хроничната болка

Изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета „ Макгил “, Канада откриха, че умората и депресията са измежду 6-те съществени основни рискови фактора, които подготвят към хронична болежка.

В изследването, основано на изкуствен интелект, взимат присъединяване 48 000 души, следени в продължение на девет години. Използвайки данни от английската Биобанка, която записва близо половин милион души, откривателите изследват 99 рискови фактора, с цел да дефинират шестте най-важни.

Основните фактори са:

  • затлъстяването (индекс на телесната маса над 30 kg/m2)
  • безсънието
  • умората
  • честото чувство за меланхолия
  • дали лицето търси здравна помощ за психологични проблеми.
  • прекарването на стресови събития в живота като бракоразвод, безработица или гибел на съпруг/съпруга

Високорисковият резултат предсказва разпространяването на хроничната болежка през деветгодишния интервал на наблюдаване, до момента в който нискорисковият резултат демонстрира евентуално възобновяване от хроничната болежка през същия интервал.

Според професор Яро Карпинен и постдокторанта Евелина Хейкала от Университета в Улу тези открития могат да оказват помощ за създаването на по-систематичен метод за идентифициране на рисковите фактори за болежка, което евентуално може да докара до по-интензивно лекуване и целеустремено систематизиране на ресурсите за високорискови пациенти.

Хроничната болежка визира до 20% от популацията на света и откритията на учените биха могли да допринесат за по-ефективна предварителна защита и лекуване.

Изследването е оповестено в Nature Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР