Изследователи от Университета на Южна Калифорния (САЩ) са използвали дистанционно

...
Изследователи от Университета на Южна Калифорния (САЩ) са използвали дистанционно
Коментари Харесай

Заседнала плоча ще предизвика ново силно земетресение в Турция, учени казаха точно къде

Изследователи от Университета на Южна Калифорния (САЩ) са употребявали отдалечено наблюдаване на Земята, с цел да проучат зоната на разлома на земетресението с магнитуд 7,8, което раздруса Турция и Сирия на 6 февруари 2023 година Анализът, оповестен в списание Seismica, сочи, че част от разлома е останала блокирана покрай района на Пютюрге в Източна Турция, където геофизиците са записали сеизмична интензивност без превъртане по разлома, обвързван с предходното земетресение. Това значи, че част от плочата е блокирана или заседнала, по тази причина тя може да се реалокира в бъдеще когато и да е и да аргументи ново земетресение с магнитуд 6,8.

„ Знаем защо да се подготвим. Не знаем времето, само че знаем къде може да се случи “, споделя водещият създател Силвен Барбот. Силните трусове се провокират от придвижването на тектонските плочи. Плочите – постепенно движещи се елементи от земната кора, притиснати една към друга, натрупват напрежение в продължение на десетилетия, епохи и еони. Когато плочите най-сетне се плъзнат, силата изтича под формата на талази, които се популяризират през земната кора.

Трусът с магнитуд 7,8 в Кахраманмараш (Турция) се случи на 6 февруари, последван от втори с магнитуд 7,6 по различен разлом западно от първия. Две седмици по-късно се случи друго земетресение с магнитуд 6,4.

„ Видяхме на фотосите на рухналите здания, че някои от тях безусловно са се трансформирали в купчина парчета – споделя Барбот. – Това значи, че даже бетонът се е разпаднал. Има възможност това земетресение да е провокирало по-силна осцилация, в сравнение с допускат строителните правила. Мощен вихър удари потърпевшата от земетресението част на Турция (ВИДЕ„ Видяхме на фотосите на рухналите здания, че някои от тях безусловно са се трансформирали в купчина парчета – споделя Барбот. – Това значи, че даже бетонът се е разпаднал. Има опция това земетресение да е предизвикало по-силна осцилация, в сравнение с допускат строителните правила. Така че имаме район, където можем да чакаме земетресение с магнитуд 6,8. Хората би трябвало да са подготвени за това. Но също и научната общественост, тъй като това ни дава опция да подготвим опит по мониторинг, с цел да забележим по какъв начин стартира и приключва едно земетресение. “ (
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР