Изследователи от щатския университет в Северна Каролина са потвърдили, че

...
Изследователи от щатския университет в Северна Каролина са потвърдили, че
Коментари Харесай

Кръвоносни съдове на 80 млн. години

Изследователи от щатския университет в Северна Каролина са удостоверили, че кръвоносните съдове на хадрозавър на 80 млн. години са истински и не са биофилм или други замърсявания.

Откритието прибавя към натрупващите се доказателства, че структури като кръвоносни съдове и кафези могат да се запазят милиони години. Данните освен удостоверяват предходната информация за протеиновите последователности при динозаврите, само че съставляват и забележителен прогрес в методологията на проучване.

Молекулярният палеонтолог Тим Клеланд (Tim Cleland) от Тексаския университет в Остин деминерализирал парче от кост на крайник на Brachylophosaurus canadensis – 9-метров хадрозавър, живял в Монтана (САЩ) преди 80 млн. години. След това костта била оценена посредством високорезолюционна всеобща спектроскопия, която посочила отчетливо няколко протеина от клетъчни съставни елементи на кръвоносни съдове. Един от тези протеини – миозин – се среща при меките мускули, свързани със стените на кръвоносните съдове.

Изследователите удостоверили резултатите, като направили същите проучвания върху кости от съвременни архозаври (пилета и щрауси). Пептидните последователности съвпадали при двете проби.

„ Това е първото изследване, в което е изработен пряк разбор на кръвоносни съдове на изчезнали организми. То ни дава опцията да разберем какви типове протеини и тъкани могат да устоят във времето и по какъв начин се трансформират при процеса на фосилизация “, изяснява Клеланд.

„ Изследването има голяма стойност, тъй като ни демонстрира по какъв начин са се променяли протеините за 80 млн. години ”, прибавя Мери Швайцер (Mary Schweitzer), която е молекулярен палеонтолог в щатския университет. „ Дава ни информация освен за това по какъв начин тъканите се резервират във времето, само че и опцията да следим по какъв начин тези животни са се приспособили към заобикалящата ги среда. “

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР