Изследователи от Националният институт за здраве в САЩ стигат до

...
Изследователи от Националният институт за здраве в САЩ стигат до
Коментари Харесай

Психичните заболявания се дължат на остатъци от гени на неандерталците

Изследователи от Националният институт за здраве в Съединени американски щати стигат до извода, че частите от нашия мозък, забъркани в душевен разстройства са завършени от „ остатъчно ехтене “ от античното ни минало. Колкото повече генетични рудиментарни белези  носи геномът на един човек, толкоз по-близък е той до мозъка на неандерталците, прадедите ни изчезнали преди 40 000 години, споделя Карен Берман от Националния институт за здраве на Съединени американски щати.

Частите на нашия мозък, които ни разрешават да използваме принадлежности, да пресъздаваме и намираме дадени обекти,  дължат част от своята природа на неандерталски производни генни разновидности, които са станали част от нашите геноми и засягат в друга степен формата на тези структури.

Учените са разкрили след проучвания с Ядрено-магнитен резонанс, че тези останали от неандерталците генни разновидности може да повлияят върху работата на мозъка на актуалния човек. Нещо повече, те най-вероятно държат ключа за схващане на измененията в мозъка при болести, като шизофрения и аутизъм, пишат в проучването си, оповестено в списание Scientific Reports,  Карен Берман и Майкъл Грегори.

По време на своята първична миграция от Африка, предшествениците на днешния човек са се кръстосвали с неандерталците, чиито мозъчни характерности през днешния ден могат да бъдат изследвани посредством формата на техните вкаменени черепи. Изследователите споделят, че неандерталците имат по-изявена образна система в съпоставяне със актуалния човек. Това е по този начин, тъй като за оцеляването си, неандерталците са зависили в доста по-голяма степен от системата си за виждане, от опцията да създадат даден инструмент и да го използват самостоятелно, в сравнение с от общи обществени действия на групата, каквито дефинират триумфа на един актуален човек.

„ Това е повода мозъкът на неандерталеца да е еволюирал по този начин, че да поддържа най-силно тъкмо образната функционалност. Сега при нашето проучване посредством ЯМР получихме директно доказателство, че сходни рудиментарни функционалности могат да съществуват и в мозъка на актуалния човек “, изяснява Карен Берман.

Някои от актуалните хора имат повече рудиментарни генни разновидности спрямо други. Това значи да отстъпват част от обществената си пригодливост за сметка на образните си функционалности. Изследването с ЯМР демонстрира по какъв начин тези генни разновидности влияят върху структурата на мозъка в районите подпомагащи тези качества.

В проучването си учените откриват, че има генен вид, който спомага за развиването на образната система на мозъка, както при модерните хора, по този начин и при неандерталците. По същия метод неандерталските разновидности, които оказват въздействие върху развиването на съответна област на мозъка, могат да оказват помощ да разберем природата на когнитивните увреждания, следени при избрани мозъчни разстройства, споделят откривателите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР