Изследователи от лабораторията по медицинска невробиология към университета Фудан в

...
Изследователи от лабораторията по медицинска невробиология към университета Фудан в
Коментари Харесай

Защо зелената светлина намалява болката?

Изследователи от лабораторията по здравна невробиология към университета Фудан в Шанхай, Китай, и от китайските Институти за науки за мозъка са наблюдавали невронната интензивност от очите до мозъка на мишки, с цел да открият за какво зелената светлина оказва помощ за понижаване на болката , заяви електронното издание „ Медикъл Експрес ”. 

В публикацията, оповестена в списание " Сайънс Транслейшънъл Медисин ", научният екип разказва проучването на всяка част от зрителната невронна система при мишки - от задната част на очите до мозъка, с цел да научи повече за това по какъв начин светлината може да повлияе на чувствата в мозъка.

Предишни проучвания и неофициални данни сочат, че зелената светлина, изключително генерираната от светодиоди, може да понижи равнищата на болежка при хора със болести като артрит, мигрена и фибромиалгия , само че аргументите за това остават мистерия.

Китайските експерти проучили всички елементи на системата за образна обработка при мишките, които вземат участие в приемането и обработката на светлината.

Те почнали с пръчиците и колбичките във външната част на ретината и ганглийните кафези на ретината във вътрешната й час т.

Като изключват всеки от тях по друго време и по-късно ревизират по какъв начин те водят до промени в чувството за болежка, откривателите откриват, че невронният път към облекчение на болката стартира от фоторецепторите.

След това екипът минава към г английните кафези на ретината, които получават сигнали от фоторецепторите.

Екипът следи тези сигнали, когато в очите на мишките се насочват разнообразни цветове светлина.

Учените откриват, че зелената светлина предизвика нараснала експресия на ген, който кодира протеин, прекурсор на молекула, активираща опиоидните рецептори в мозъка.

Това на собствен ред води до притъпяване на болката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР