Изследователи направиха крачка напред в създаването на молекула, която може

...
Изследователи направиха крачка напред в създаването на молекула, която може
Коментари Харесай

Създадоха молекула, която може да съхранява слънчева енергия цели 18 години

Изследователи направиха крачка напред в основаването на молекула, която може да съхранява слънчевата сила.

Екипът от Техническия университет „ Чалмърс “ в Швеция, който разгласява най-новите си открития в Energy and Environmental Science, сподели за първи път въпросната молекула през 2017 година Тя е основана от въглерод, водород и азот. Когато слънчевата светлина доближи до нея, молекулата се трансформира в „ богат на сила изомер “. Съставните му атоми са същите, само че са подредени по друг метод. Впоследствие този изомер може да се съхранява като течност, а силата в него да се употребява на по-късен стадий. Дори след години.

„ Енергията в изомера може да се съхранява цели 18 години – споделя ръководителят на екипа Капсър Мот-Пулсен. – А когато решим да я извлечем и да я използваме, топлинното нарастване е по-голямо, в сравнение с изобщо сме се надявали. "

Цялата система се назовава MOST (молекулярно предпазване на слънчева термална енергия). Слънчевата светлина се улавя от течността чрез топлинен колектор на покрива на дадена постройка. Това на процедура е огънат отразител с тръба в средата – той следи придвижването на Слънцето сходно на сателитна паница.

Колекторът концентрира слънчевите лъчи през междина в тръбата и я насочва към течността. Впоследствие тази течност се съхранява на стайна температура. Когато имаме потребност от силата в нея, я нагряваме благодарение на катализатор.

В своя най-нов теоретичен труд екипът твърди, че усъвършенствали катализатора. Благодарение на този факт те към този момент имат директен надзор над освобождението на силата. Катализаторът основава реакция, с цел да стопли течността до 63°C, като в същото време разрешава повторното потребление на молекулата.

Освен това учените към този момент не поставят в течността евентуално рисковия химикал толуен, който е възпламеним. Дори настояват, че системата не отделя никакви нездравословни излъчвания и може да се употребява целогодишно.

Екипът към този момент потвърди, че технологията им е използвана. Сега учените ще се съсредоточат върху нейното рационализиране. Те желаят да усилят температурите най-малко до 110°C и да комерсиализират изобретението си до 10 години.

„ Остава ни още много работа – споделя Мот-Пулсен. – Накарахме системата да работи. Сега би трябвало да се уверим, че всичко е с най-благоприятен дизайн. “

Източник: iflscience 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР