Изследователи, които изучават древната история на вселената, знаят колко обикновена

...
Изследователи, които изучават древната история на вселената, знаят колко обикновена
Коментари Харесай

Учени обявиха, че са открили така наречената изчезнала материя на Вселената и тя плава между звездите

Изследователи, които учат античната история на вселената, знаят какъв брой елементарна материя – материя, състояща се от субатомни частици, включващи протони и неутрони – е основана по време на Големия гърмеж. А откривателите, които учат актуалната галактика, знаят какъв брой елементарна, барионна материя могат да видят хората с телескопи.

Но до неотдавна тези числа не съвпадаха: Около една трета от истинската барионна материя на Вселената липсваше. Сега, с помощта на интелигентното наблюдаване, включващо необикновено ярка черна дупка, интернационален екип от откриватели споделят, че са разкрили изчезналата материя.

Липсващите бариони, съгласно проучване, оповестено на 21 юни в сп. Nature, се крият като тънки, горещи облаци кислороден газ, плаващи сред звездите. Газът е мощно йонизиран, което значи, че множеството от неговите електрони липсват и има мощен позитивен заряд.

„ Намерихме изчезналите бариони “, споделя Майкъл Шул, астроном в университета в Колорадо, Боулдър и съавтор на отчета.

Сигналите идващи от кислорода са прекомерно мощни и последователн, с цел да идват от инцидентни съмнения в светлината на квазера, пишат откривателите. Астрономите също изключват опцията далечна вселена да е причина за появяването на кислородна сянка.

Още през 2011 година откривателите са подозирали, че изчезналите бариони може да се крият в този материал, наименуван топла гореща междугалактична среда (WHIM), Проблемът е, че WHIM е мъчно да се следи непосредствено. За да открият, че газът се крие там, е трябвало да употребяват дребен трик.

Далеч от Земята има черни дупки, които изсмукват голямо количество материя. Тази материя свети доста блестящо и телескопите  могат да я видят. Изследователите назовават тези типове черни дупки квазери – и те са най-ярките обекти във Вселената. Това значи, че светлината от квазерите има „ високо съответствие сигнал / звук “, пишат откривателите, което значи, че в тази ситуация е елементарно да се види дали нещо пречи и затъмнява тази светлина.

Когато се насочи телескоп към квазер освен демонстрира на астрономите самия обект, само че и разкрива нещо за всичко, което премивнава сред квазара и телескопа. В този случай стана ясно, че това нещо е нишка от WHIM.

Чрез деликатно наблюдаване на това, по какъв начин WHIM затъмнява и трансформира светлината, предавана от квазера, до момента в който влиза в лещите на два телескопа, откривателите съумяват да схванат какъв е съставът на WHIM. Оказва се, че е О2, нагорещен до съвсем един милион градуса по Целзий.

Тези изчезнали бариони не са същите като тъмната материя, която съгласно откривателите съществува, с помощта на гравитационното й влияние върху други звезди. Тази материя се счита за съществуваща под формата на частици, които са по-екзотични от елементарните бариони.

В изказване, откривателите обявиха, че са в положение да екстраполират от следеното WHIM какъв брой барионна материя под формата на О2 плава другаде във вселената като WHIM. За да потвърдят и уточняват своите наблюдения, те споделиха, че възнамеряват да насочат своите телескопи към други квазери и да потвърдят съществуването на WHIM, която ги затъмнява.

Публикувано в списание Live Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР