Изследовател най-накрая е открил кратера, направен от ракетния ускорител на

...
Изследовател най-накрая е открил кратера, направен от ракетния ускорител на
Коментари Харесай

Видяха на Луната ракетния ускорител от Аполо 16

Изследовател най-сетне е разкрил кратера, изработен от ракетния ускорител на Аполо 16, разрушил се на повърхността на Луната преди съвсем 44 години.

Аполо 16 е петата на пилотирана задача на НАСА, при която хора сполучливо кацат на Луната и се връщат невредими. Разбиването на третия ускорител Сатурн V в действителност е било следен опит.

Чрез него трябвало да се създадат сеизмични измервания и да се изследва вътрешността на естествения сателит. За жал, щета не разрешила да бъдат получени проследяващите данни и от този момент местоположението на ракетния ускорител е мистерия.

Но в този момент, Джеф Плесия (Jeff Plescia), който е физик от университета Джон Хопкинс и специалист по откриването на изгубена инсталация в космоса, е употребявал висококачествени изображения на лунната повърхнина, с цел да уточни точното местоположение на ракетния ускорител от Аполо 16.

„ Най-накрая го открих “, споделя Плесия за Inside Outer Space. „ Кратерът наподобява като всички останали, само че бях усложнен в допълнение поради загубата на проследяващите данни. “

Мисията Аполо 16 е предпоследната от програмата Аполо. В нея взели участие астронавтите Джон Янг, Томас Матингли II, и Чарлз Дюк, който е прочут с това, че е оставил фамилна фотография на повърхността на Луната.

Въпреки че тогава астронавтите не съумели да схванат какво тъкмо се случва под повърхността на Луната, в този момент, с помощта на сондата Lunar Reconaissance Orbiter, знаем доста повече. Всъщност учените от НАСА даже са съумели да следят по какъв начин гравитационното привличане на Земята образува цепнатини на лунната повърхнина. Гравитационното привличане може и да е повода за така наречен лунетресения. Но без сеизмична сензорна мрежа на повърхността на Лунатта, тази догадка няма по какъв начин да бъде потвърдена.

И въпреки всичко, много е красиво по какъв начин 40 години по-късно към момента можем да забележим следи от човешка активност на нашия единствен сателит.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР