Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия, регистриран

...
Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия, регистриран
Коментари Харесай

Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия вулканичен стълб, регистриран досега

Изригването на подводния вулкан край Тонга е провокирало най-високия, регистриран досега, вулканичен дирек от прахуляк и газове, заяви ДПА. Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, на 65 км северно от столицата Нукуалофа, изригна през януари, изхвърляйки рекордно количество газове и прахуляк в атмосферата.

Според нови проучвания на университета в Оксфорд, оповестени в петък в сп. „ Сайънс “, вулканичният облак се е издигнал на височина 57 км. Веществата, съдържащи се в облака, са проникнали през стратосферата и са навлезли в мезосферата. Тя е на към 50 км над земната повърхнина.

Количеството на изхвърлените газ, прахуляк и пепел е било сензитивно по-голямо в  сравнение с по-рано регистриран връх през 1991 година Тогава вулканът Пинатубо във Филипините изхвърли облак на 40 км височина. През 1982 година изригването на вулкана Ел Чичон в Мексико изпрати материя на 31 км височина. 

Според откривателя Саймън Прауд това са извънредно резултати. Досега учените не са ставали очевидци на изригване, сходно на това в Тонга. Установяването на височината е осъществено с помощта на спътник. Обичайно височината на постигане се мери чрез проучване на температурата. Облакът от вулкана в Тонга обаче е достигнал прекомерно високо. 

Съавторът на проучването Андрю Прата споделя, че се надява потреблението на сателитна техника да се приложи и при проучването на други вулканични изригвания. Засега въпросите пред научната общественост са за какво облакът е достигнал до такава височина, какви климатични последици би имало това за Земята, както и от какво тъкмо е формиран облакът, написа Българска телеграфна агенция. Около 84% от 105-е хиляди поданици на всички острови на кралство Тонга са били наранени от вулканичния прахуляк и последвалото цунами. Вятърът е разпръснал праха до Аляска. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР