Израелският Върховен съд отмени ограниченията за влизане на украинци, след

...
Израелският Върховен съд отмени ограниченията за влизане на украинци, след
Коментари Харесай

В Израел отмениха ограничения, свързани с украинците

Израелският Върховен съд анулира рестриктивните мерки за влизане на украинци, откакто вътрешният министър беше наложил таван за броя на бежанците от раздираната от война страна, имащи право да влизат в Израел с виза, съобщи ДПА.

Съдът постанови, че съглашението за безвизово пътешестване сред двете страни важи и след съветската инвазия, което значи, че на украинците е разрешен престой до три месеца в Израел, без за това да им е нужна виза.

Съдът анулира решение на вътрешния министър Айелет Шакед, който ограничи до 5000 броя на бежанците от войната в Украйна, имащи право на влизане в Израел с виза.

Според претекстовете на решението 4409 украински жители, пристигнали в Израел сред началото на съветската инвазия в края на февруари и 8 май, към този момент са напуснали Израел.

Това опровергава схващането на вътрешното министерство, че украинските бежанци няма да изоставен Израел след три месеца, уточни съдът.

Независимо от това вътрешното ведомство отново може да отхвърля достъп до израелската територия на хора от Украйна, в обособени случаи.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението в Туитър. " Върховенството на закона и спазването на правата на индивида е тъкмо това, което отличава същинската и развита народна власт! ", написа той.

Ограниченията за влизане не важаха за украинците от еврейски генезис. Според израелските закони те имат право на свободен достъп до израелската територия.

По данни на Еврейската организация в Украйна преди началото на войната са живели над 40 000 евреи. Към това се прибавят и още към 200 000 души, които имат право да емигрират в Израел поради еврейски родственици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР