Израелският президент Реувен Ривлин даде на парламента 21 дни, за

...
Израелският президент Реувен Ривлин даде на парламента 21 дни, за
Коментари Харесай

Израелският президент даде срок за съставяне на правителство

Израелският президент Реувен Ривлин даде на Народното събрание 21 дни, с цел да се опита да сформира съдружно държавно управление след неуспеха на водача на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц и премиера Бенямин Нетаняху, оповестява РИА Новости.
На специфична гала в резиденцията му в Йерусалим президентът публично осведоми представителя на Кнессет Юлий Еделщайн, че нито Нетаняху, нито Ганц са съумели да образуват кабинет, тъй че тази задача в този момент е предоставена на депутатите от Кнессет, съобщи БГНЕС.
" Това значи, че със закон, започвайки от през днешния ден до 21 дни решението кой да решението кой да образува идващото държавно управление е на членовете на Кнессет. Това е време на съществено тестване за страната Израел. През тези 21 дни няма да представлявате свои блокове и партии, ще отговаряте пред своята съвест. Ще би трябвало да отговорите единствено на един въпрос: какъв е моят дълг към страната Израел? “, сподели президентът Ривлин на специфична гала в резиденцията си в Йерусалим. Ситуацията е исторически невиждана за Израел.
Действащото законодателство дава на определените депутати опция в границите на 21 дни да намерят претендент, който може да се употребява с поддръжката на болшинството от парламентаристи и да образува държавно управление. За задачата претендентът за министър председател би трябвало да бъде предложен от болшинство депутати в 120-местния Кнессет. Освен това всеки парламентарист може да претендира за ролята на предстоящ министър председател.
Депутатът от Кнессет, който успее да събере 61 рекомендации от парламентарните си сътрудници в границите на 21 дни, ще получи мандат от президента Ривлин за сформиране на държавно управление. За тази задача ще му бъдат дадени още две седмици. Според съществуващото законодателство, с цел да успее претендентът да образува кабинет на министрите, по този метод, е належащо нормално парламентарно болшинство, с цел да утвърди държавното управление и да стане министър председател. В същото време фракционната дисциплинираност, изискваща от депутатите прецизно да извършват решенията на личната си партия, се анулира за този миг.
Ако този опит е несполучлив, за първи път в неговата история Израел го чакат трети следващи парламентарни избори в границите на една година. Експертите считат, че най-вероятно предварителните избори могат да бъдат планувани за март 2020 година
След изборите в Кнессет мандатът за образуване на кабинет на министрите от ръцете на президента Ривлин поредно получиха водачите на двете най-големи фракции: ръководителят на ръководещата партия Ликуд Бенямин Нетаняху и ръководителят на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц. Никой от тях не съумя да получи нужното парламентарно болшинство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР