Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с
Коментари Харесай

Израел разполага с доказателства за тайна иранска ядрена програма

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че страната му разполага с нови неоспорими доказателства за загадка иранска стратегия за нуклеарно оръжие, предадоха международните организации, представени от " Дарик ".

Нетаняху, който е гневен критик на съглашението по иранската нуклеарна стратегия, подписано през 2015 година, показа пред публицисти в централата на израелските въоръжени сили в Тел Авив и директно по израелските малките екрани " точни копия " на десетки хиляди истински ирански документи, получени, по думите му, преди няколко седмици с цената на " необикновен триумф в региона на разузнаването ", съобщи Франс прес.

Става дума за 55 000 страници документи и за 183 диска, съдържащи секретна информация за иранска нуклеарна стратегия, наречена " Програма Амад ", съобщи Асошиейтед прес. Общо материалите са съдържали 100 000 секретни файла, добавя Ройтерс. Израел се е сдобил с тях от под земята ирански обект преди няколко седмици.

Документите на хартия и в дисковете съставляват " нови и неоспорими доказателства за стратегия за нуклеарни оръжия, която Иран укрива в продължение на години от очите на интернационалната общественост в своите секрети нуклеарни архиви ", съобщи Нетаняху, представен от Франс прес.

" Тези документи демонстрират, че макар уверенията на иранските водачи, че страната в никакъв случай не се е стремяла към нуклеарно оръжие, Иран е излъгал и то ужасно доста! ", добави Нетаняху. Той добави, че материалите демонстрират, че на Иран не може да се има доверие, добавя АП.

" Иран е възнамерявал на най-високи нива да продължи да създава нуклеарни оръжия ", сподели Нетаняху, представен от ДПА.

" От години знаем, че Иран има загадка стратегия за нуклеарни оръжия, наречена " Проектът Амад ". Ние можем в този момент да ви потвърдим, че " Проектът Амад " съставлява цялостна стратегия, целяща проектирането, построяването и тестването на нуклеарни оръжия ", съобщи Нетаняху, съобщи Франс прес.

" Ние можем също да потвърдим, че Иран е складирал скрито материали, идващи от " Проекта Амад ", с цел да си послужи с тях в подобаващия миг и да създаде нуклеарни оръжия ", добави той.

" Споразумението от 2015 година дава на Иран разчистен път към нуклеарен боеприпас и не визира въпроса за балистичните действия на Ислямската република, друго огромно безпокойствие за Израел и за интернационалната общественост ", добави министър председателят и сподели, че това е " извънредно съглашение, което в никакъв случай не е трябвало да бъде сключвано ".

Той напомни, че в скоро време американският президент Доналд Тръмп ще вземе решение по въпроса и сподели: " Надявам се, че той ще вземе едно положително решение, едно положително решение за Съединени американски щати, за Израел и за международния мир ".

Информациите, разкрити през вчерашния ден от Израел за загадка иранска стратегия за нуклеарно оръжие са " достоверни ", съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо, управлявал допреди седмица Централно разузнавателно управление на САЩ, съобщи Франс прес.

Помпейо се срещна в неделя в Израел с Нетаняху и е бил осведомен за новите детайли, които бяха направени публично притежание през вчерашния ден.

" Зная, че има хора, които споделят, че тези документи не са достоверни. Мога да ви потвърдя, че тези документи са същински, че са достоверни ", съобщи Помпейо пред публицисти, съпътстващи го на връщане от обиколката му из Близкия изток.

" Знаехме за този материал от известно време и несъмнено го дискутирахме в неделя, когато бяхме дружно ", изясни държавният секретар.

Помолен да отговори дали е бил в течение от години за съществуването на тази загадка стратегия, наречена " Проект Амад ", Помпейо отвърна: " Това е частично правилно.

Меркел, Макрон и Мей поддържат нуклеарното съглашение с Иран, Тръмп още мисли

Съществуването на програмата " Амад " завърши в края на декември 2003 г.- януари 2004 година и е правилно да се твърди, че ние знаехме за нея от известно време ".

" Но има хиляди нови документи и нови информации. Ние сме в развой на тяхното анализиране и има доста работа за извършване, с цел да оценим мащабите и обсега на това ", сподели той.

По-рано Белият дом сподели, че показаните обстоятелства от Израел са в сходство с това, което Съединени американски щати са знаели отдавна.

" Иран има солидна загадка стратегия за нуклеарни оръжия, която опита на вятъра да скрие от света и от личния си народ ", се споделяше в изказване на Белия дом, в което за програмата се говореше в настоящо време, отбелязва Франс прес.

Помпейо съобщи, че ще остави на юристите да преценяват дали Иран е нарушил съглашението по нуклеарната си стратегия, подписано през 2015 година

Той съобщи, че иранските документи, с които се е сдобил Израел, демонстрират, че Иран е лъгал за задачите, които е преследвал с нуклеарната си стратегия и това подкопава нуклеарната договорка от 2015 година, съобщи Асошиейтед прес.

Помпейо съобщи, че документите демонстрират, че Иран е имал загадка нуклеарна оръжейна стратегия от години, до момента в който е отричал да е разработвал нуклеарни оръжия. Държавният секретар сподели, че иранците са излъгали шестте страни, преговаряли по иранската нуклеарна договорка. По думите му това значи, че " договорката не е била построена на основите на честността или бистрота. Тя е била построена на основата на иранските неистини ".

Според специалисти по разузнаването и дипломати обаче както наподобява Нетаняху не е показал безапелационни доказателства, показващи, че Иран нарушава нуклеарната договорка, макар че той може да е подкрепил идеята на твърдолинейните представители на администрацията на Тръмп, които желаят нуклеарната договорка на бъде анулирана, отбелязва Ройтерс.

Повечето от хипотетичните доказателства, показани през вчерашния ден от Нетаняху, датираха от интервала преди 2015 година, когато бе подписано съглашението, макар че Нетаняху сподели, че Иран е съхранил значими файлове за нуклеарната технология от този момент и че продължава да прибавя знания в региона на нуклеарните оръжия, отбелязва Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп би трябвало да реши до 12 май дали да изтегли Съединени американски щати от договорката за иранската нуклеарна стратегия, подписана през 2015 година

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини съобщи, че последните изказвания на израелския министър председател за Техеран не демонстрират, че Иран понастоящем нарушава съглашението от 2015 година, съобщи Асошиейтед прес.

" Онова, което видях от първите известия, е, че министър председателят Нетаняху не слага под въпрос иранското съблюдаване " на договорката, сподели Могерини. Тя настоя, че на първо място Международната организация за атомна сила би трябвало да направи оценка дали Иран се придържа към съглашението, тъй като МААЕ е единствената безпристрастна интернационална организация, която е натоварена със задачата да следи спазването на иранските нуклеарни задължения.

Говорител на английското държавно управление пък съобщи, че Англия в никакъв случай не е била наивна по отношение на иранската нуклеарна стратегия, съобщи Ройтерс.

" Никога не сме били наивни по отношение на Иран и нуклеарните му планове. Ето за какво инспекционният режим на МААЕ, контрактуван като част от иранската нуклеарна договорка, е един от най-пространните и мощни в историята на интернационалните контракти ", сподели представителят.

" Той си остава метод от първостепенно значение за самостоятелна инспекция, че Иран се придържа към договорката и че иранската нуклеарна стратегия е напълно за мирни цели ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР