Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията, че израелските военни са

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията, че израелските военни са
Коментари Харесай

Израел заяви, че варвари терористи са нанесли удара по болницата в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли изказванията, че израелските военни са нанесли снощния удар със стотици жертви по болничното заведение в Газа, предадоха международните организации.

" Нека целият свят знае: Варварите терористи в Газа са тези, които нападнаха болничното заведение в Газа, а не израелската войска. Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват личните си деца ", се споделя в изказване, публикувано от канцеларията на Нетаняху.

Израелската войска от своя страна съобщи " след деликатна инспекция на системите за наблюдаване ", че не израелски огън, а ракети на въоръжената формация " Ислямски джихад " са поразили болничното заведение в град Газа, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сега имаме задоволително информация, лиши ни известно време, само че би трябвало да кажем истината и тя е, че не израелски удари са поразили болничното заведение ", сподели на брифинг представителят на израелската войска Даниел Хагари. " В околните часове ще предоставим доказателства за изказванията си ", добави той.

" По време на стрелбата не сме правили никакви въздушни интервенции покрай болничното заведение и ракетите, които са поразили постройката, не съответстват с нашите ", акцентира Хагари. Той сподели също, че армията ще даде и " диалози на арабски език, които демонстрират, че става въпрос за " Ислямски джихад ".

Израелските военни обявиха, че филантропична помощ ще бъде предоставена на палестинците, които бягат от град Газа на юг, само че не даде детайлности за това дали и по какъв начин тази помощ ще бъде доставена в анклава, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Израел призовава цивилните да се придвижат на юг, с цел да са в сигурност, защото нанася удари по северните и централните региони на линията Газа като част от контраофанзивата против Хамас, която може да прерасне в сухопътна интервенция.

В ново предизвестие за евакуация, оповестено онлайн, израелската войска прикани жителите на град Газа да изоставен, като обявиха, че е налице " филантропична зона " с налична помощ в Ал Маваси, на 28 км надолу по крайбрежието.

" Ал-Маваси е мястото, където ще бъде предоставена интернационална филантропична помощ при нужда ", се споделя в известието.

Запитан от Ройтерс дали помощта е била позволена в Газа - и в случай че да, къде и по кое време, израелски боен представител отговори, че няма неотложен отговор.
Израел наложи блокада на Газа след шокиращата трансгранична офанзива от страна на " Хамас " на 7 октомври, напомня Ройтерс. Няколко страни изпратиха помощи за Египет, който също граничи с Газа, само че не е ясно по кое време тези филантропични помощи ще доближат до палестинския анклав.

" Стотици жертви към момента лежат в руините " на болничното заведение " Ал Ахли Араб " в централната част на Газа, съобщи министерството на опазването на здравето в следената от Хамас палестинска територия, което упрекна Израел за нападението.

" Ислямски джихад " е друга въоръжена ислямистка организация, основана в линията Газа. Тя също е цел на израелските бомбардировки на палестинска територия във войната сред Израел и Хамас, лишила живота на хиляди хора за 10 дни.

" Ислямски джихад " назова " неистина " обвиняванията на Израел, че е виновен за бомбардировката на болничното заведение в Газа. " Както нормално, ционисткият зложелател се пробва, фабрикувайки неистини, да избяга от отговорността за жестокото кръвопролитие, което извърши, и да уточни с пръст " Ислямски джихад ", се споделя в изказване на палестинското придвижване. Според него нещастието е породена от бомба, пусната от аероплан на израелските въоръжени сили.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е " засегнат " от детонацията и е наредил на е кипа си по национална сигурност да събере информация какво тъкмо се е случило. Самият Байдън се чака през днешния ден да дойде в Израел. 

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е " ужасяващ " от смъртоносния удар по болничното заведение.

" Смъртоносният удар против Газа е " изцяло недопустим ", съобщи от своя страна Фолкер Тюрк, висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и настоя, че причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас дефинира офанзивата като " непоносимо военно кръвопролитие ", което не може да бъде толерирано. Според него Израел е минал " всички червени линии и всички диалози, с изключение на този за прекъсването на войната, са неприемливи ".

Русия и Обединените арабски емирства желаеха изключително заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР