Израелският писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, който описа

...
Израелският писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, който описа
Коментари Харесай

Проф. Михаел Бар-Зоар получи орден Стара планина - първа степен

Израелският публицист, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, който разказа в книга историята за спасяването на българските евреи през Втората Световна война, получи най-високото държавно отличие медал " Стара планина " - първа степен.
За българските евреи и за Израел България е страната, която би трябвало да бъде образец за света, уточни Бар-Зоар:

" Трябва да мислим за урока, който получихме от спасяването на българските евреи, несъмнено е, че положителните хора победиха неприятните, второ, че бяха избавени 50 хиляди души, това е третият урок, когато виждате никому не са нарушени човешките права, на нарушаване на демокрацията и нейните закони. Не би трябвало да споделяме: " Ние сме доста дребни и сме слаби ", какво можем да създадем, не, би трябвало да станем и да се борим срещу това и дано това да бъде за образец на целия свят. И по този начин ще можем да потвърждаваме, че един дребен Давид може да победи един голям Голиат ".

Наградата е израз на самопризнание за напъните на проф. Бар-Зоар светът да научи истината за спасяването на българските евреи, уточни президентът Румен Радев: 

" Вие сте един същински дипломат на българския народ, тъй като българската страна има доста посланици по света, само че българският народ има малко на брой същински посланици и това са персони като Вас. Вие през целият си живот оставате пример за същински български родолюбец ".

На церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 участваха президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, дипломати, общественици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР