Израелският кабинет по сигурността одобри мерки за улесняване носенето на

...
Израелският кабинет по сигурността одобри мерки за улесняване носенето на
Коментари Харесай

След кървавите нападения Израел улеснява носенето на оръжие - Свят

Израелският кабинет по сигурността утвърди ограничения за улеснение носенето на оръжие от израелците след две кървави набези от палестинци в Йерусалим, осъществени през последните два дни, оповестява Би Би Си. Те станаха, откакто при навлизане на израелската войска в окупирания Западен бряг бяха убити 9 души.

Пълният състав на кабинета ще прегледа ограниченията в неделя. Те включват и отнемане от право на престояване и обществено обезпечаване на членовете на фамилията на нападателя.

Израелската войска възнамерява също по този начин да усили броя на бойците в окупирания Западен бряг.

" Когато цивилните имат оръжие, те могат да се защитят ", съобщи пред кореспонденти пред болница в Йерусалим крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

В събота при пукотевица в йерусалимския кв. Силван бяха ранени тежко татко и наследник. Полицията заяви, че зад нея стои 13-годишно палестинско момче. По-рано то нападнало петима души, които отивали на молитва. Младежът е бил прострелян от минувачи. Той е ранен и настанен в болница.

При обособена пукотевица в петък в синагога в Източен Йерусалим бяха убити седем души, още трима бяха ранени, до момента в който се събирали за молитва при започване на шабат. Стрелецът е убит на място. Мъжът зад нападението в синагогата в петък беше разпознат от локалните медии като палестинец от Източен Йерусалим. Полицията е арестувала 42 души по отношение на това нахлуване, а комисарят на израелската полиция Коби Шабтай го назова " едно от най-тежките, с които сме се сблъсквали през последните години ". Палестински групировки похвалиха нападението.

Премиерът Бенямин Нетаняху прикани жителите да са спокойни и да разрешат на силите за сигурност да извършват дилемите си, а военните обявиха, че в окупирания Западен бряг ще бъдат ситуирани спомагателни войски. " Отново приканвам всички израелци - не взимайте закона в ръцете си ", сподели Нетаняху. Той благодари на няколко международни водачи - в това число на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - за поддръжката им. Сред осъдилите нападенията бяха също украинският президент Володимир Зеленски и британският външен министър Джеймс Клевърли. Байдън е предложил на Нетаняху всички " подобаващи средства за поддръжка ", заяви Белият дом.

Напрежението е високо, откогато в четвъртък при израелска военна офанзива в Дженин на окупирания Западен бряг бяха убити 9 палестинци - бойци и цивилни. Това беше последвано от ракетен обстрел на Израел от Газа, на който Израел отговори с въздушни удари.

От началото на януари на Западния бряг са убити 30 палестинци - бойци и цивилни.

Палестинският президент Махмуд Абас прекрати споразуменията за съдействие в региона на сигурността с Израел след нападението в Дженин.

Стрелбата в синагогата в петък се случи в Деня на паметта на 6-те милиона жертви на Холокоста, убити от нацисткия режим в Германия.

Малко след случая Бен-Гвир даде обещание да върне сигурността по израелските улици, само че се надига яд, че към момента не го е направил, сподели Йоланда Кнел от Би Би Си в Йерусалим. 

В събота вечерта към 60 хиляди протестиращите още веднъж излязоха на улиците в Израел, с цел да показват против плануваната от крайнодясното държавно управление промяна на правосъдната система, като в демонстрациите участваха редица известни персони. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР