Израелският историк Михаел Бар-Зоар опроверга редица твърдения за спасяването на

...
Израелският историк Михаел Бар-Зоар опроверга редица твърдения за спасяването на
Коментари Харесай

Израелски историк опровергава версии за спасяването на българските евреи

Израелският историк Михаел Бар-Зоар опроверга редица изказвания за спасяването на българските евреи на лекция в София. Той е роден у нас и отпътува за Израел през 1948 година.

Според Бар Зоар не е правилно, че комунистите и Тодор Живков са избавили българските евреи. Не е вярна и другата версия, че това е сторило българското гражданско общество, тъй като такова по време на едноличното монархично ръководство не е имало.

Историкът твърди, че в книгата си " Извън хватката на Хитлер " е показал единствено обстоятелствата. А те са, че в Спасението вземат участие четиримата кюстендилци Петър Михалев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов, Българската православна черква, Димитър Пешев и депутати от Парламента, а депортацията е спряна персонално от цар Борис Трети.

проф. Михаел Бар-Зоар, историк: Цар Борис - ти казваш, че е добър, той споделя, че е неприятен. Аз не казам нито добър, нито неприятен. Цар Борис за какво го е направил - не знам. Може би той беше влюбен в евреите, може би той мразеше евреите. Фактът, който ме интересува мен като историк е, че в последния миг на 9 март 1943 година той стопира депортацията, два часа преди да тръгнат влаковете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР