Израелските сили днес продължиха да нанасят удари по северната част

...
Израелските сили днес продължиха да нанасят удари по северната част
Коментари Харесай

Израелските сили, обсадили най-голямата болница в Газа, предлагат да ѝ изпратят кувьози

Израелските сили през днешния ден продължиха да нанасят удари по северната част на линията Газа , а танковете им напреднаха до входа на най-голямата болница в анклава, в която поради неналичието на електричество и тежките сражения в региона са починали десетки пациенти, в това число и бебета съгласно данни на здравни чиновници, съобщи Ройтерс. 

Най-малко 13 души са били убити при израелска офанзива против жилища в южния град Хан Юнис, заяви палестинското здравно министерство.

Освен това израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) са разположили танкове пред " Аш Шифа " – най-голямото лечебно заведение в град Газа. Израелската войска твърди, че под нея има тунели, в които е щабът на бойците от " Хамас " и болничното заведение е употребена за жив щит. " Хамас " отхвърля тези изказвания.

ЦАХАЛ обявиха, че координират предаването на кувьози в Газа като възможна мярка за допускането на евакуация на бебета от " Аш Шифа ".
Ашраф ал Кидра, представител на здравното министерство на палестинския анклав, заяви, че през последните три дни са починали 32 пациенти на болничното заведение, в това число три новородени бебета. В " Аш Шифа " към момента има минимум 650 пациенти.

Междувременно американският президент Джо Байдън направи първото си изказване по тематиката " Аш Шифа ", като уточни, че " лечебните заведения би трябвало да се пазят ". " Надявам се и чакам по-малко натрапчиви дейности по отношение на лечебните заведения и оставаме в контакт с израелците ", сподели през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати пред публицисти. " Има и изпитание за реализиране на тази пауза за справяне с освобождението на пленници, за която се договаря, и също и катарците... са ангажирани ", изясни Байдън. " Така че оставам окуражен ненапълно, само че лечебните заведения би трябвало да се пазят ", заключи американският държавен глава. 

Днес израелската войска популяризира видеокадри и фотоси, които по думите ѝ демонстрират оръжия, складирани от " Хамас " в мазето на педиатричната ракова болница " Рантиси ". Палестинската формация от своя страна съобщи в " Телеграм ", че фрагментите съставляват " изфабрикувани подиуми, подвеждащи публичното мнение " и добави, че това е " несполучлив опит " на Израел да оправдае офанзивите си против лечебни заведения.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР