Израелските селища в окупираните палестински територии са се разширили рекордно

...
Израелските селища в окупираните палестински територии са се разширили рекордно
Коментари Харесай

ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Израелските селища в окупираните палестински територии са се разширили рекордно и рискуват да отстранен всякаква опция за палестинска страна, сподели в петък ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк, представен от " Ройтерс ".

Тюрк сподели, че разрастването на израелските селища се равнява на прехвърляне от Израел на личното му население, което той повтори, че е военно закононарушение.

Американската администрация на Байдън съобщи предишния месец, че селищата са  " несъвместими " с интернационалното право, откакто Израел разгласи нови жилищни проекти в окупирания Западен бряг.

" Насилието на заселниците и нарушаванията, свързани със заселването, достигнаха шокиращи нови равнища и рискуват да отстранен всяка практическа опция за основаване на жизнеспособна палестинска страна ", сподели Тюрк в изказване, съпътстващо отчета, който ще бъде показан на Съвета по правата на индивида в Женева в края на март.

Няма коментар от израелската дипломатическа задача в Женева по отношение на отчета.

Докладът от 16 страници, основан на личния мониторинг на Организация на обединените нации, както и на други източници, документира 24 300 нови израелски жилищни единици в окупирания Западен бряг за интервал от една година до края на октомври 2023 година, което съгласно него е най-високото в историята от началото на наблюдението през 2017 година

Освен това се споделя, че е имало трагично увеличение на интензивността, остротата и редовността както на насилието, както от страна на израелските заселници, по този начин и на държавното принуждение против палестинците в окупирания Западен бряг, изключително след смъртоносните офанзиви на " Хамас " против Израел на 7 октомври.

Оттогава повече от 400 палестинци са били убити от израелските сили за сигурност или от заселници, се споделя в известието.

Израел, който завладя Западния бряг по време на войната в Близкия изток през 1967 година, претендира за библейско първородство върху земята, където се уголемяват селищата. Израелските военни споделят, че организират интервенции за битка с тероризма на Западния бряг и са ориентирани против обвинени екстремисти.

В отчета на Тюрк се отбелязва, че политиките на държавното управление на Израел, което е най-дясното в историята на страната и включва религиозни националисти с тесни връзки със заселниците, изглежда съвпада до " невиждана степен " с целите на придвижването на израелските заселници.

Той е документирал случаи на заселници, носещи напълно или отчасти униформи на израелската армия и носещи армейски пушки, до момента в който тормозят или нападат палестинци. Понякога те са били стреляни от упор, сподели той.

Петмесечната война в Газа още веднъж сложи фокуса върху решение с две страни на израелско-палестинския спор, както е планувано в споразуменията от Осло от началото на 90-те години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР