Израелски учени успяха да определят откога датират находки от периода

...
Израелски учени успяха да определят откога датират находки от периода
Коментари Харесай

Учени датираха находките от периода на Първия храм

Израелски учени съумяха да дефинират от кой момент датират находки от интервала на Първия храм, като по този метод за първи път се употребява точна просвета за сравнение на събития, упоменати в Библията, с археологически доказателства, оповестява Българска телеграфна агенция.

Резултатите от изследването, траяло съвсем 10 години, оспорват необятно публикуваните схващания за строителните действия в Йерусалим по време на ръководството на юдейските царе.

Учени от Израелската работа по антиките, Телавивския университет и Научния институт " Вайцман " проучиха над 100 радиовъглеродни дати, получени от разнообразни точки в разкопките на Давидовия град, с цел да открият с акуратност строителните действия на Йерусалим по време на ръководството на юдейските царе.

Давидовият град е първата точка, от която потегля античния древен град. Разположен директно до южните стени на Стария град на Йерусалим, той се счита за един от най-важните археологически обекти в Израел.

Датите са получени посредством премерване на количеството въглерод в органични материали, открити в обект, като гроздови семена, костилки от фурми и даже скелети на прилепи.

Други променливи включват разбор на античните корони на дърветата, което разрешава на учените да основат точна времева линия, обхващаща интервала от 1200 година прочие н. е. до разрушаването на Вавилон през 586 година прочие н. е., предоставяйки невиждана информация за историята на Йерусалим. Учените също по този начин изследваха пластове от срутени етажи, считани преди този момент за " черна дупка " при радиовъглеродното датиране.

Противно на предходните схващания, които приписваха разрастването на града на ръководството на цар Езекия през 18 в. прочие н. е., новите проучвания демонстрират, че Йерусалим е почнал да се уголемява към планината Цион още през 19 в. прочие н. е., по време на ръководството на цар Йоаш.

" Досега множеството откриватели свързваха разрастването на Йерусалим на запад, с интервала на ръководството на цар Езекия доскоро повече от 2700 години. Общоприетото съмнение до момента е, че градът се е разширил заради идването на бежанци от Израелското царство на север, след асирийското заточение ", сподели професорът от Телавивския университет Ювал Гадот.

" Новите открития обаче затвърждават мнението, че Йерусалим е повишен по мярка и се е разпростирал до планината Цион още през 19 в. прочие н. е., по време на ръководството на цар Йоаш, 100 години преди асирийското заточение. В светлината на това новите изследвания демонстрират, че разширението на Йерусалим е резултат от вътрешно-юдейския демографски напредък и основаването на политически и стопански системи ", изяснява Гадот.

Находките също по този начин преоценяват възрастта на йерусалимската стена, открита в Давидовия град. " В продължение на десетилетия се приемаше, че тази стена е издигната от юдейския цар Езекия ", сподели Джо Узиел от Израелската работа по антики.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР