Израелски учени откриха в местността Курси на брега на Галилейско

...
Израелски учени откриха в местността Курси на брега на Галилейско
Коментари Харесай

Откриха арамейски надпис на брега на Галилейско море

Израелски учени откриха в местността Курси на брега на Галилейско море мраморна плоча с надпис на арамейски език. Археолозите го датират към 500 година от н.е., оповестява университетът на Хайфа.

Археолозите знаят още от 60-те години на предишния век за съществуването на антично населено място на североизточния бряг на Галилейско море – още сега, когато под вода тук бил открит огромен вълнолом, отнасящ се към локалното пристанище.

По-късно недалече били открити руините на византийски християнски манастир, датиран от пети век от н.е. Мястото на археологическите разкопки било превърнато в националния парк Курси.

 Византийска арка в националния парк Курси. Adam Smith/Wikimedia Commons Византийска арка в националния парк Курси. Adam Smith/Wikimedia Commons

Рязкото намаляване на равнището на водата в Галилейско море разрешило на учените да се върнат към разкопките към античния вълнолом. Откритата плоча е била направена от парче гръцки мрамор с размери 140 х 70 см. На нея е гравиран надпис на арамейски език с еврейски букви.

Учените към този момент са съумели да разшифроват две думи от надписа: amen и marmaria. Плочата е открита на входа към стая в постройка, евентуално служила като синагога. Надписът на плочата съгласно откривателите съставлява посвещение на някакъв човек. Тъй като надписът е дълъг (включва осем реда), явно лицето, на което е бил отдаден, е играло извънредно значима роля в живота на локалните поданици. Това е първият сходен артефакт, открит в Израел.

Учените считат, че надписът с еврейските букви на арамейски език може да свидетелства, че селището през 500 година от н.е. е било еврейско или смесено и че 500 години преди този момент, при започване на новата епоха, това може да било юдейско населено място.

Присъствието на еврейско населено място на източния бряг на Галилейско море е доста рядко събитие. Досега нямахме доказателства, че тук са съществували еврейски селища по това време “, споделя доктор Коен, един от ръководителите на разкопките.

Мястото, където е открит надписът, в християнската традиция се отъждествява с „ Герсианската страна “, където Исус Христос пристигнал след пресичането на Галилейско море.

Откритото по-рано антично пристанище е единственото в тази област, по тази причина учените считат, че надписът, доказващ еврейския генезис на селището, дружно с пристанището може да послужи като доказателство, че Курси е селището от Новия завет.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР