Израелски танков екипаж е убил журналист на Ройтерс и е

...
Израелски танков екипаж е убил журналист на Ройтерс и е
Коментари Харесай

Израелски танк е убил журналиста на Ройтерс Исам Абдала в Ливан, показва разследване

Израелски танков екипаж е умъртвил публицист на Ройтерс и е ранил шестима кореспонденти в Ливан на 13 октомври , като е изстрелял два поредни снаряда по тях, заяви Ройтерс, като се базира на свое.

При обстрела почина 37-годишният оператор Исам Абдала, а тежко беше ранена 28-годишната фотографка от Франс прес Кристина Аси. Те са работили на малко повече от километър от израелската граница покрай ливанското село Алма ал Чааб.

Новината идва на фона на апела на страните от групата на седемте ( Г-7 ) за филантропични паузи във войната сред Израел и палестинската радикална формация Хамас .

Това се случи, откакто пълномащабната атака на Израел в следената от Хамас Ивица Газа след, при което Хамас освободи израелски и задгранични заложници, а Израел пусна палестински пандизчии.

Хамас е ислямистка палестинска формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.
Какво демонстрират доказателствата
Ройтерс е разговаряла с повече от 30 държавни чиновници, военни специалисти, правосъдни следователи, юристи, медици и очевидци, прегледала е и видеоматериали и фотоси от медии, които са били по това време в региона.

Агенцията е събрала и доказателства от мястото на случая, в това число шрапнели, три бронежилетки, камера, статив и огромно парче метал.

Инцидентът става, когато екип на Ройтерс и публицисти от Агенция Франс Прес и " Ал Джазира " работят на хълмовете в южната част на Ливан и гледат към Израел. Исам Абдала изпраща фотография, на която се вижда по какъв начин се разполагат до плантация, която гледа на юг. Започва да предава видео онлайн, ориентирано на юг, до момента в който от разнообразни позиции зад хълмовете се издига пушек.

След повече от 45 минути снимане, камерата се завърта надясно и се концентрира върху израелски пост и танк, който стреля към Ливан.
 Исам Абдала театралничи с малко коте в Ливан
По-малко от 90 секунди по-късно първият от двата танкови изстрела, изстреляни от различен рид, удря екипа, убивайки Абдала. Вторият изстрел попада 37 секунди по-късно, като подпалва колата на " Ал Джазира ".

Нидерландската организация за приложни научни проучвания (TNO) е изследвала доказателствата, предоставени от Ройтерс в лабораториите си в Хага.

Основните изводи са, че огромното парче метал е опашната перка на 120-милиметров танков снаряд, изстрелян от гладкоцевно танково оръдие, ситуирано на 1,34 км от репортерите, от другата страна на ливанската граница, добавя Ройтерс.
" Ние не се целим в публицисти "
В отговор на питане на организацията интернационалния представител на израелската войска Ричард Хехт разяснява само: " Ние не се целим в публицисти. " В дните след нападението израелските военни обявиха, че ревизират случилото се, само че не оповестиха никакви изводи.

Групата от седем кореспонденти от Агенция Франс Прес, " Ал Джазира " и Ройтерс е била облечена в сини бронежилетки и каски, на множеството от които с бели букви е било изписано PRESS. В този ден в и към Алма ал-Хаааб е имало публицисти от най-малко още седем медии.

" Доказателствата, с които разполагаме и които публикувахме, демонстрират, че израелски танков екипаж е умъртвил нашия сътрудник Исам Абдала ", съобщи основната редакторка на Ройтерс Алесандра Галони .

Тя осъди убийството на журналиста и прикани Израел да изясни по какъв начин е могло да се случи това и да потърси отговорност от отговорните за случая. Агенция Франс Прес заяви, че доказателствата, събрани от Ройтерс, удостоверяват личния ѝ разбор на случая.

Международното право не разрешава нападенията против публицисти, защото работещите в новинарските медии се употребяват с цялостния обсег на отбраната, предоставяна на цивилните лица, и не могат да бъдат считани за военни цели.

Експертът по интернационално наказателно право Каролин Еджъртън , която е работила по каузи за военни закононарушения на Балканите, е коментирала пред Ройтерс, че снимането на позиции на израелски танкове на границата може да е било счетено за опасност за израелските военни, в случай че тази информация е била считана за " скъпа за задачите на силите в Ливан ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР