Израелски работници, които строят жилищен блок в Ашкелон, са открили

...
Израелски работници, които строят жилищен блок в Ашкелон, са открили
Коментари Харесай

Израелски строители си присвоили древноримски саркофаг

Израелски служащи, които строят жилищен блок в Ашкелон, са разкрили саркофаг от епохата на Римската империя. Те скрили скъпата находка от управляващите, за което били арестувани, оповестява Управлението на древностите на Израел.

Специалистите считат саркофага за необичаен поради гравираните на него барелефи. От едната страна на капака е изобразен мъж в туника, с прическа в римски жанр. В очните му кухини са били сложени изчезнали още в древността скъпоценни камъни. От другата страна скулпторът е изобразил амфора и лоза.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

Стените на саркофага са украсени с венци, глави на бикове, купидони, а също и главата на горгона Медуза , която във вярванията от тази ера се е почитала като защитница на мъртвите. Археолозите считат, че в гробницата е бил заровен член на богато семейство, който, съдейки по изображенията на саркофага, е бил надалеч от юдаизма.

Строителите намерили саркофага още в края на август. Те го извадили от земята с трактор, развалили барелефите и го скрили под купчина дъски и ламарини, а сектора от строителната площадка залели с бетон, с цел да скрият всички следи.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

Но един от служащите издал сътрудниците си в Управлението по древностите на Израел. В нощта на 1 септември служители и служители на реда провели обиск на строителната площадка и задържали петима служащи. След разпит те посочили на управляващите фотоси и видеозапис от изваждането на саркофага.

Според израелските закони за скриване на археологически находки и увреждане на монументи виновниците може да получат до пет години отнемане от независимост. Следствието счита за основатели на тайното изваждане на саркофага не служащите, а строителните бизнесмени, двама от които са арестувани.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

„ На антично произведение на изкуството, което има невиждано художествено, историческо и културно значение, са нанесени съществени вреди. От почитание към ползите на притежателите на земята сме разрешили строителството на комплекс с вили с изискването, че при откриването на антични артефакти работата неотложно ще спре до идване на нашите чиновници.

Но в дадения случай строителната компания е решила да скрие находката “, споделя Амир Ганор (Amir Ganor), началник на инспекционния отдел на ръководството, представен от Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР