Израелската сухопътна операция в Ивицата Газа е на старта, светът

...
Израелската сухопътна операция в Ивицата Газа е на старта, светът
Коментари Харесай

300 000 израелски войници струпани около Ивицата Газа преди сухопътната операция

Израелската сухопътна интервенция в Ивицата Газа е на старта, светът следи с напрежения събитията. Повече от 300 000 бойци са струпани по границата и ще влязат в анклава всеки миг.

За последните 18 години, откогато се изтегли от Ивицата, Израел е вкарвал два пъти армията там - за 15 дни през януари 2009 година и за 19 дни през 2014 година Трета сходна интервенция сега наподобява неизбежна, само че се чака тя да е по-мащабна, по-дълга и по-кървава от всичко, на което сме ставали очевидци до момента.

Досегашните интервенции следват модел - първо масиран ракетен и артилерийски обстрел по инфраструктурни обекти, последвани от наземна интервенция. Израел има предимство поради бройка на армията, оръжейните системи и логистиката, само че през годините бойците от „ Хамас ” са се приспособили доста, тъй че да се възползват от градската среда на Газа.

Огромният проблем за израелската войска ще бъдат авансово квалифицираните позиции на „ Хамас ”, в това число подземните тунели, прокопани обратно през годините и оборудвани със системи за връзка. Затова има съществени опасения, че такава интервенция няма по какъв начин да се размине без цивилни жертви. В Ивицата Газа, чиято повърхност е едвам 365 квадратни километра, живеят 2,3 милиона души, т.е тя е извънредно гъсто обитаема, и на пътя на офанзивата ще има доста палестински дами и деца.

Горивото на единствената електроцентрала в Газа към този момент свърши и анклавът остава на мрачно. Още преди дни бяха блокирани доставките на храна и вода.

Докато заемат позиции, израелските военни не престават да намират тела на убити хора в обитаемоте места, граничещи с Ивицата Газа.

„ Към 6 часа тази заран, броят на жертвите е потресаващите 1200 убити израелски жители. Ще повторя тази цифра, тъй като е сложна за разбиране - 1200 убити, съвсем всички от тях цивилни ”, съобщи Йонатан Кунрикус, офицер в израелската войска.

Армията към този момент е разположила артилерия, танкове и десетки хиляди бойци. Наземната офанзива против гъстонаселения регион наподобява ще стартира скоро.

„ Войниците са наоколо до Газа и се подготвят да изпълнят задачата, която им беше дадена. Мисията, която държавното управление на Израел ни даде - да създадем по този начин, че след тази война „ Хамас ” да няма никакви военни качества, с които да заплашват или убиват израелски цивилни ”, сподели Йонатан Кунрикус.

Според Организация на обединените нации, 200 000 души в Ивицата Газа към този момент са без дом - или към 10% от популацията на анклава. Хората са без ток, вода и храна. Горивото на единствената централа към този момент свърши и хората или ще останат на мрачно, или би трябвало да разчитат на лични генератори. Израелските въздушни удари продължиха през цялата нощ.

„ Това, което се случва, е ненормално. Ситуацията е ненормална, нито едно място не е безвредно. Аз персонално се изтеглих три пъти от през вчерашния ден. Казват да се евакуираш, да идеш в къща на другар. А след това и на него му споделят да се изтегля, да иде в къщата на различен другар. Ужасна е обстановката. Нямаме вода, нямаме ток, нямаме интернет ”, споделя Плестиа Алакад, журналистка от Газа.  

Решението на Израел да наложи цялостна обсада на Газа продължава да търпи рецензии.

„ Израел има правото да се пази. Но това би трябвало да стане в границите на интернационалното право. А някои техни решения му опонират ”, съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи.

Бившият водач на „ Хамас ” прикани за всеобщи митинги в целия арабски свят в петък.

„ Да изпратим обръщение от площадите и улиците, обръщение на гнева, че сме с Палестина, че сме с Газа, с Ал Акса, с Йерусалим. Че сме част от тази борба. Газа ви моли за помощ, с движимости и пари, с каквото притежавате, всеки, който може да помогне. Това е моментът на истината ”, съобщи Халед Мешал, някогашен водач на „ Хамас ”.

Не стихва напрежението и на другия фронт – „ Хизбула ” изстреля нови ракети от Ливан към територията на Израел. В отговор, израелската войска нанесе въздушен удар по два региона в Ливан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР