Израелската служба по вътрешна сигурност Шин Бет разследва странен инцидент

...
Израелската служба по вътрешна сигурност Шин Бет разследва странен инцидент
Коментари Харесай

Израел заподозря, че Китай подслушва техен министър през подарена термочаша

Израелската работа по вътрешна сигурност Шин Бет проверява чудноват случай поради съмнения, че Китайското посолство е пробвало да подслушва министъра на науката, технологиите и галактическите проучвания посредством СРС, прикрито в подарък. 

Министър Орит Фаркаш-Хакоен е получила термочаша от посолството - предмет за ежедневно прилагане в офиса, който не би привлякъл изключително внимание.

Подаръкът обаче е провокирал подозренията на чиновниците по сигурността в министерството, откакто е задействал тревога при рутинна инспекция. 

След още един обзор китайският подарък е изпратен в Шин Бет поради съмнения, че може да съдържа предавател, оповестява Haaretz. 

Журналистът Барак Равид разгласява фотография, на която се вижда по какъв начин дъното на чашата с двойни стени е изрязано и за него е запоен дребен кръговиден предмет. 

שלושה מקורות בלשכות שרים מאשרים את הפרסום של על ממצא חשוד שאותר בכוס תרמית שנשלחה כמתנה משגרירות סין לאחד ממשרדי הממשלה. הנה התמונה של שרידי הכוס החשודה
— Barak Ravid (@BarakRavid)
От службата за сигурност не удостоверяват и не отхвърлят медийните изказвания, че подаръкът от посолството е злепоставен. Не е ясно и какво съставлява предметът, запоен на дъното.

В израелските обществени медии позволяват, че то може и да е част от фабричната направа на термочашата, а да не е микрофон. Внедряването на сходно устройство би предполагало, че наоколо се намира и друга техника, която може да приема известията от него. 

Шин Бет оповестяват, че по случая тече следствие. 

Те към този момент са се свързали с други служби в администрацията, с цел да ревизират възможното съществуване на сходни предмети. Равид цитира свои източници от държавното управление, съгласно които Китайското посолство е изпратило най-малко още една сходна чаша в Министерството на превоза на Израел. 

Служителите по защитата на министерствата са предизвестени да демонстрират още по-висока зоркост към подарени движимости от задгранични дипломати или държавни чиновници, написа Haaretz.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР