Израелската полиция препоръча на премиера Бенямин Нетаняху да бъдат повдигнати

...
Израелската полиция препоръча на премиера Бенямин Нетаняху да бъдат повдигнати
Коментари Харесай

Израел: Полицията препоръча премиерът да бъде обвинен в корупция

Израелската полиция предложи на премиера Бенямин Нетаняху да бъдат повдигнати обвинявания в корупция по две производства , оповестиха локални медии, представени от Агенция Франс Прес.

Решението за публично покачване на обвиняване на 68-годишния Нетаняху в този момент зависи от основния прокурор Авишай Манделблит.

Премиерът обаче съобщи, че не е направил нищо неправилно и даде обещание да продължи да ръководи страната . „ Ще продължа да ръководя Израел отговорно и почтено “, сподели той в телевизионно послание.

Нетаняху напомни, че против него до момента са осъществени 15 инспекции и всички са били безрезултатни. Той упрекна полицията, че се е впуснала в „ лов на вещици “, добавя АП.

Министърката на правораздаването Аелет Шакед към този момент съобщи, че даже при публично повдигнати обвинявания министър председателят не е задължен да подава оставка .

По първото следствие Нетаняху е упрекнат, че е получавал първокласни дарове от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър и холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 хиляди шекела (214 хиляди долара), а тези от Паркър – 250 хиляди шекела (71 хиляди долара). В подмяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски предприемач, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в региона на данъчните облекчения.

Полицията също по този начин реши, че има корупция във връзка скрито съглашение, което Нетаняху се е опитал да подписа със притежателя на в. „ Йедиот ахронот “, с цел да бъде отразяван позитивно .

Медиите напомнят, че преди 10 години Нетаняху, който тогава бе водач на опозицията, насочи апел към тогавашния министър председател Ехуд Олмерт да подаде оставка по време на полицейско следствие. Тогава той сподели, че водач, който е заседнал до шията в разпити, не може да ръководи страната както би трябвало.

По мотив рекомендациите на полицията в този момент някогашният израелски министър председател Ехуд Барак, който е съперник на Нетаняху, го прикани да се отдръпна краткотрайно от поста и ръководещата коалиция на следващия ден сутринта да назначи негов заместител.

Нетаняху беше министър председател на Израел от 1996 до 1999 година и пое още веднъж поста през 2009 година Той е министър-председател общо повече от 11 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР