Израелската артилерия обстрелва градовете Хан Юнис и Рафах в ивицата

...
Израелската артилерия обстрелва градовете Хан Юнис и Рафах в ивицата
Коментари Харесай

Al Jazeera: Израелска артилерия обстрелва градовете Хан Юнис и Рафа в Газа

Израелската артилерия обстрелва градовете Хан Юнис и Рафах в линията Газа. Това заяви катарският ефирен канал Ал Джазира.

Според него централната и западната част на Хан Юнис са под артилерийски обстрел, до момента в който източната част на Рафа е подложена на обстрел.

Общият брой на убитите цивилни от началото на израелската експанзия в Газа доближи 32 975. През същия интервал 75 577 души са били ранени в палестинския анклав.

Ситуацията в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци от радикалното палестинско придвижване Хамас от линията Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 година, съпроводено с убийства на поданици на гранични селища и взимане на заложници. В отговор Израел разгласи цялостна обсада на Газа и стартира удари по нея и избрани региони на Ливан и Сирия, след което стартира сухопътна интервенция в анклава. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Припомняме, че Израел се намира на източния бряг на Средиземно море, сред Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. В най-южния си край има стеснен изход на Червено море. Територията на Израел, без да се включват областите, завладени през Шестдневната война от 1967 година, е към 20 770 km².

Общата територия под израелска пълномощия включва още Източен Йерусалим и Голанските възвишения и е с повърхност 22 072 km²

С включване на зоните на Западния бряг, които са част от Палестинската автономност, само че на процедура са под боен и непълен цивилен надзор на Израел, територията на страната е 27 799 km².

След края на Първата международна война е обещано началото на така наречен Британски мандат в Палестина, съгласно който териториите на днешните Израел, Йордания и част от сегашен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 година и 1923 година в Палестина идват 40 000 евреи, най-вече от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са подготвени на селско стопанство и са способни да развиват стопанска система. Въпреки емиграционната квота, открита от английските управляващи, към края на този интервал еврейското население нараства на 90 000 души. Блатата на Израелската котловина и долината Хефер са пресушени и земята става годна за селскостопанска активност. Голяма част от новодошлите хора по тези земи са ционистите-социалисти, противопоставящи се на ортодоксалното еврейство.

Източник – Al Jazeera/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР