Израелската армия (ЦАХАЛ) заяви, че пуска вода в тунелите в

...
Израелската армия (ЦАХАЛ) заяви, че пуска вода в тунелите в
Коментари Харесай

ЦАХАЛ наводнява тунели на Хамас в Газа

Израелската войска (ЦАХАЛ) съобщи, че пуска вода в тунелите в Газа, с цел да унищожи разрастващата се подземна мрежа, употребена от " Хамас " за набези против Израел, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това е част от средствата, употребявани от ЦАХАЛ за обезвреждане на опасността от подземната мрежа от тунели на " Хамас ", се сподели в изказване на военните, което удостовери известията в медиите.

Наричана от израелската войска " метрото в Газа ", при започване на войната през октомври подземната мрежа се е състояла от 1300 тунела с дължина над 500 км, съгласно изследване на американската военна академия " Уест Пойнт ".

Израелската войска за защита даде обещание да ги унищожи след терористичното нахлуване на " Хамас " от 7 октомври в южната част на Израел, вследствие на което починаха към 1140 души.

Тогава терористите взеха към 250 заложници, от тях 132-ма към момента се намират в плен. Смята се, че 28 заложници са били убити.

Според известия на израелската войска, че доста от заложниците, взети от " Хамас ", са били или не престават да бъдат държани в голямата мрежа от тунели.

През декември някои израелски медии оповестиха, че армията е склонна да залее тунелите с морска вода, изпомпвана от Средиземно море.

Експерти предизвестиха, че този вид крие опасности за обсадените цивилни в Газа.

Израелската войска съобщи, че се е погрижила да не бъдат повредени подпочвените води в региона.

" Изпомпването на вода е осъществено единствено в подобаващи направления и места за тунели, като методът на работа е съгласуван с всеки обособен случай ", разясняват от ЦАХАЛ.

" Този инструмент е един от редица благоприятни условия, създадени от ЦАХАЛ и израелската работа за сигурност през последните години, с цел да се работи против подземната инфраструктура на " Хамас " в линията Газа ", допълват израелските военни.

Лабиринтът от тунели се употребява за контрабанда на хора, артикули и оръжия в и от Египет. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР