Израелската армия е отложило мащабното си сухопътно нахлуване в контролираната

...
Израелската армия е отложило мащабното си сухопътно нахлуване в контролираната
Коментари Харесай

Израел отложи мащабната сухопътна операция в Газа заради неблагоприятни климатични условия

Израелската войска е отсрочило огромното си сухопътно навлизане в следената от радикалното палестинско придвижване линия Газа с няколко дни заради неподходящи климатични условия, съобщи ДПА, като се базира на американска медийна информация, осведоми Българска телеграфна агенция.

 

Вчера Тел Авив съобщи, че се приготвя за  " интегрирана и координирана офанзива по въздух, море и суша "  срещу линията Газа, а министър председателят Бенямин Нетаняху разгласи, че " новият стадий стартира ".

 

" Положението е с напрежение. Около 300-хилядната израелска войска чака заповед за нахлуване. Такава интервенция ще има, няма да е първата и последната ", сподели интернационалният редактор на bTV Валентин Костов в предаването " Тази неделя ".

" Говорител на израелската войска сподели пред CNN, че 24-часовият ултиматум за евакуация не е бил задоволителен и за това армията изчаква всички цивилни да отидат в южната част. Близо 1 млн. души би трябвало да се изтеглят ", добави той.

„ Това е една от аргументите Израел да не предприеме масирано нахлуване, тъй като по най-общи данни към 130 души са били пленени и се държат в тунелите под Газа “, добави Костов.

Той акцентира, че има неприятни метеорологични условия, които пречат на разследващите дронове на Израел.

 

Сухопътното нахлуване на Израел трябваше да стартира този уикенд, като най-често се загатваше вчерашната вечер, само че е било отсрочено с няколко дни, частично заради прогнозите за облачното време, осведоми американският в. " Ню Йорк таймс ".

 

То би затруднило водачите на израелските бойни самолети и дроновете да подкрепят от въздуха напредването на сухопътните сили, добавя медията, която се базира на трима анонимни висши израелски офицери.

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното управление на радикалното палестинско придвижване " Хамас ", което изстреля хиляди ракети против израелската територия, а стотици от бойците му нахлуха на нея през съборените гранични огради в невижданата изненадваща офанзива сутринта на 7 октомври. Кръвопролитието остави след себе си 1300 убити.

Израел отговори с въздушни удари по крайбрежния анклав, като до момента израелската войска е умъртвила над 2200 души, отбелязва ДПА, като прецизира, че са зачестявали сигналите за идно сухопътното настъпление. " Ню Йорк таймс " предвижда, че една сходна интервенция ще въвлече Израел в революция месеци наред, тъй като бойците на " Хамас " се укриват в бункери, а мрежата от известни на тях подземни тунели в северната част на линията Газа е с обща дължина от стотици километри.

Според израелски военни специалисти бойците на " Хамас " ще взривяват постъпателно тунели, с цел да затрудняват израелската атака, сега, в който еврейските военни елементи наближат позициите на палестинците. Освен с пехота Израел ще настава с танкове и със сапьори, добавя " Ню Йорк таймс

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР