Израел започва да прилага проруска външна политика по отношение на

...
Израел започва да прилага проруска външна политика по отношение на
Коментари Харесай

Украйна открива нов фронт - сега срещу Израел

„ Израел стартира да ползва проруска външна политика във връзка с войната в Украйна “, бият камбаните вътрешните критици на новото държавно управление на Бенямин Нетаняху. Украинските дейци остроумно развиват тази концепция, заявявайки, че израелският външен министър Ели Коен става „ прохитлеристки “.

Причината за такава гневна реакция беше речта на новия началник на израелското външно министерство на церемонията по встъпването в служба, както и последвалия телефонен диалог с съветския му сътрудник Сергей Лавров. Честно казано, нито едно от двете не е доказателство за внезапна смяна във външната политика на Израел и още повече не е знак за превръщането на тази страна в „ проруска “, както крещят украинските пропагандисти. Но Киев не може без сходни обвинявания, в случай че нещо не върви по сюжета, който Украйна желае.

Украинският дипломат в Израел Евгений Корнийчук, в най-хубавите обичаи на актуалната киевска школа на дипломацията, незабавно употребява самия факт на телефонния диалог на Коен с Лавров като доказателство за „ трагична смяна в политиката на Ерусалим “ – видите ли, предшественикът на настоящия израелски външен министър не е разговарял с съветския си сътрудник от началото на СВО в Украйна.

Наистина, атакувайки Коен за телефонните му диалози с Москва, украинските управляващи очевидно прекалиха. Още след гневните словоизлияния на Корнийчук се появиха известия, че израелският посланик освен е координирал диалога си с прословутия „ районен комитет на Вашингтон “, само че и сякаш е получил заповед от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, с който е разговарял предходния ден, да съобщи несъмнено обръщение на ръководителя на съветското външно министерство. Разбирате, от позиция на Украйна осъществяването на указания от Вашингтон не може да се смята за наказуемо по никакъв метод.

Но, както бе упоменато нагоре, Коен получи по-голямата част от рецензиите поради своите забележки по отношение на украинския спор, които направи по време на встъпителната си тирада предишния понеделник. Самата тирада беше заосновните направленияна външната политика на Държавата Израел и беше отдадена най-много на извършеното по-рано шумно гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации на резолюция $77/126 за обръщането към Международния съд на Организация на обединените нации по въпроса на окупираните територии, към които в текста на документа отнасят Голанските възвишения и Източен Ерусалим.

Коен сподели единствено няколко думи за Украйна, която на пръв взор мъчно може да се упрекне. Да цитираме целия откъс: „ По отношение на руско-украинската обстановка едно е несъмнено. Ние ще вършим по-малко обществени изказвания и ще подготвим обстоен меморандум от Министерството на външните работи до Министерския съвет, с цел да формираме виновна политика в това отношение. Във всеки случай нашата забележителна филантропична помощ за Украйна ще продължи. "

На пръв взор нищо наказуемо. Но какъв звук се подвигна - и освен в Киев, само че и във вашингтонските блата (същите тези, които Доналд Тръмп даде обещание, само че не съумя да пресуши). Корнийчук осъди Коен за това, че е заречен да резервира безмълвие, вместо да осъди „ всеобщите разстрели на цивилни “. Разбира се, посланикът имаше поради съветските удари по военно-цивилната инфраструктура, а не варварските обстрели на жилищни региони в градовете на Донбас, които Украйна прави нанася всекидневно по време на новогодишните празници. Те не подлежат на разискване и още повече на наказание от позиция на формален Киев.

Възмущение пристигна и от Вашингтон. Републиканският сенатор Линдзи Греъм, прочут с антируската си фикс идея, смъмри новия министър: „ Идеята, че Израел би трябвало да приказва по-малко за незаконната инвазия на Русия в Украйна, е малко изнервяща “. Израелските медии не се поколебаха да посочат тази забележка на сенатора: „ Забележките на Греъм са неприятен знак за новото държавно управление. Сенаторът-републиканец принадлежи към лагера на консервативните републиканци „ тръмписти “, които бяха съществена опора на Нетаняху във Вашингтон. " Въпреки че тук би трябвало да се разбере, че Линдзи Греъм се прочу с неистовата си русофобия доста преди Тръмп да се появи в политиката и надали офанзивата му против Коен има нещо общо с груповото мнение на някои " тръмписти ".

Честно казано, новото държавно управление на Израел към момента не е трансформирало трагично своите подходи към украинската рецесия. Нетаняху сподели в сряда, че има намерение да извърши " преразглеждане на интернационалните връзки ". Но не ставаше въпрос за Украйна, а по-скоро за същата резолюция на Организация на обединените нации, упомената нагоре, която беше мъчително призната в Израел. В същото време новият остарял министър председател обичайно упрекна предшествениците си за това, като сподели, че те имали година да предотвратят подобен избор, само че сякаш не създали нищо. И единствен Нетаняху, който встъпи в служба на 29 декември (тоест безусловно ден преди гласуването в ООН), съгласно него, е подхванал избрани стъпки, с цел да „ повлияе на някои страни и да ги подтикне да гласоподават в наша изгода “.

Със сигурност в тази ситуация завърналият се на поста министър председател на Израел е имал поради и телефонния си диалог с украинския президент Владимир Зеленски, който се организира още в първия ден след встъпването в служба на Нетаняху. Според уеб страницата “Аксиос ” това е бил доста сложен (ако не и пъленсъс скандали) диалог. Зеленски, обичайно за себе си, почнал да моли с вярата да получи оръжия и системи за Противовъздушна отбрана. Нетаняху отбелязал, че Украйна постоянно моли за нещо от Израел, получава доста филантропична помощ и вместо „ благодаря “ постоянно гласоподава в Организация на обединените нации за антиизраелски резолюции.

Израелският дипломат в Украйна Майкъл Бродски нееднократно е изтъквал тази явна безочливост. По-специално, няколко дни преди описаните събития, той разяснява странната „ признателност “ на Киев: „ За страдание, в последно време публичното мнение, изключително тези, които поддържаха Украйна, останаха в неразбиране след гласуването на Украйна в Организация на обединените нации против Израел. Мисля, че вследствие на това гласоподаване поддръжката за Украйна понижа. И това не стимулира държавното управление да даде спомагателна помощ на Киев. "

Със сигурност същите причини са били изразени на ръководителя на украинския режим и от Нетаняху. Но Зеленски нямаше да бъде Зеленски, в случай че не беше изложил на търг своята „ кардинална “ позиция за Близкия изток. Според “Аксиос ” той е предложил на израелския министър председател да гласоподава срещу резолюцията на Организация на обединените нации при изискване, че Украйна получи нужните оръжия. Твърди се, че Зеленски не е харесал отговора на Нетаняху - вследствие на това украинският водач е наредил на делегацията си просто да не върви на гласуването на 30 декември, което беше направено. Това е " праволинейност " на украински.

Очевидно екипът на Зеленски е счел тази стъпка за рационална. Вярно е, че в самия Израел сходни пазарлъци се възприемат като това, което в действителност са: опит за несъответстващ шантаж от страна на Украйна. И те към този момент изискват съответния отговор на сходно държание.

Известният израелски публицист Джонатан Тобин, откакто научи за лудориите на Зеленски, излезе в гневна колона, където направи съответните изводи: „ Въпреки еврейския генезис на Зеленски, той не е другар на Израел и еврейския народ. Докато Зеленски продължава да сплашва Израел и да флиртува с антисемитски дейности, този, който го е грижа за еврейската страна, би било добре да спре да го показва като еврейски воин или какъвто и да е воин въобще. “ Ето подобен изумителен резултат от непохватния опит на ръководителя на киевския режим да изнудва Израел. Вчерашният „ най-влиятелен евреин на годината “ съгласно вестник “Ерусалим Пост ” за момент се трансформира във „ зложелател на еврейския народ “.

Тобин в своята колона също напомни флирта на Зеленски с Бандера, който е виновен за унищожаването на хиляди евреи по време на Холокоста. В Израел изцепката на Върховната Рада на Украйна получи необятен отзив, в чийто формален профил в “Туитър ” на 1 януари се появи обява, прославяща Степан Бандера по отношение на рождения му ден и съпроводена от фотография на главнокомандващия на ВСУ военачалник Валерий Залужни, на фона на портрет на нацистки колаборационист.

Но, забележете, скандалният пост беше заличен след гневните митинги на Полша, а не на Израел. Трудно е да се каже защо се е пазарил Зеленски - съдейки по договарянията с Нетаняху, той не се интересува какво предлага за продажба. Почтеността в никакъв случай не е била и в никакъв случай няма да бъде силата на украинския президент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР