Израел възпрепятства разпределянето на храна в Ивицата Газа повече от

...
Израел възпрепятства разпределянето на храна в Ивицата Газа повече от
Коментари Харесай

ООН: Израел пречи на разпределянето на храна в Газа

Израел попречва разпределянето на храна в Ивицата Газа повече от всяка друга форма на хумантирна помощ, съобщи Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.

" Доставките на храни, координирани от Организация на обединените нации, е доста по-вероятно да бъдат възпрепятствани или да им бъде отхвърлен достъп, в сравнение с всяка друга филантропична задача ", съобщи Йенс Лаерке, представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) в Женева.

 

Това значи, добави той, базирайки се на статистически данни от март, че " вероятността да бъде отхвърлен достъп на конвои с храна, които би трябвало да отидат изключително на север, където 70 % от популацията е изправено пред условия, сходни на апетит, е три пъти по-голяма, в сравнение с при други филантропични конвои ".

Израел е подложен на все по-голям интернационален напън да допусне повече помощи в разрушената Ивица Газа, която е застрашена от апетит 6 месеца след началото на войната, провокирана на 7 октомври от кърваво нахлуване на палестинското ислямистко придвижване Хамас на израелска земя.

Органът на израелското министерство на защитата, отговарящ за палестинските цивилен каузи, заяви в обществената мрежа X, че 741 камиона с помощи са били инспектирани и са влезнали в Ивицата Газа " през последните два дни ".

" Само 267 камиона с помощи са били разпределени от организациите за помощ на Организация на обединените нации на територията на Газа (146 от тях са превозвали храна) ", добави той.

Лаерке изясни, че тези съпоставения са " безсмислени " по няколко аргументи.

" На първо място, камионите, следени от този орган, нормално са цялостни единствено на половина. Това е условие, което те са въвели ", сподели той и изясни, че откакто бъдат инспектирани, тези камиони се пълнят още веднъж от Организация на обединените нации до повече от половината и че затова е обикновено " цифрите в никакъв случай да не съответстват ".

" Второ, броенето и сравняването на инспектираните камиони и доставената помощ на дневна база " няма смисъл, тъй като не регистрира закъсненията, които пораждат " сред тези два стадия, добави той.

Тези забавяния се дължат по-специално на работното време на граничните пунктове и на обстоятелството, че Израел изисква " египетските водачи и камиони в никакъв случай да не могат да бъдат в един и същи регион едновременно с палестинските водачи и камиони ", които събират стоките, сподели той.

Миналата седмица Израел разгласи, че ще разреши " краткотрайна " доставка на помощи за Газа през израелското пристанище Ашдод, на 40 км северно от Газа, и през граничния пункт Ерез в южната част на страната.

 

Източник " Дарик "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР