Израел обяви, че се противопоставя на едностранното признаване на палестинска

...
Израел обяви, че се противопоставя на едностранното признаване на палестинска
Коментари Харесай

Втората по големина болница в Газа е извън строя

Израел разгласи, че се опълчва на " едностранното признание " на палестинска страна. Според Тел Авив, сходно съглашение може да бъде реализирано единствено посредством директни договаряния. Жертвите в Газа наближават към този момент 29 000. Израел заплашва препълнения град Рафа със сухопътна интервенция.

Потенциална сухопътна интервенция на израелските сили в Рафа провокира вълна от суматоха измежду локалното население и хилядите бежанци, които се струпват в града. Палестинците се чудят дали да останат или да изоставен Рафа, подложен на обстрели от понеделник.



" Ние сме от Хан Юнис. Дойдохме в Рафа, само че в този момент споделят, че ще нападат града. Връщаме се в Хан Юнис или някъде другаде, където да останем. Ситуацията е пагубна ", сподели Джабер Кишта, емигрант в Рафа.

За някои палатка от 5 квадратни метра е краткотраен дом при темепература от 15 градуса денем и 5 през нощта.

" Ще отидем на всички места, където израелците ни кажат, с цел да сме отвън заплаха. Искаме благополучен живот. Не желаеме войната да продължава, желаеме благополучен живот като в другите арабски страни ", уточни Джихад Ашур, емигрант в Рафа.

Тел Авив остава безапелационен.

" Всеки ден приказвам със международни водачи. Казвам им ясно, че Израел ще се бие, до момента в който реализира цялостна победа и това включва и дейности в Рафа, несъмнено, откакто цивилните в зоните на бойни дейности бъдат евакуирани на безвредни места ", съобщи Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.



На фона на предупреждениета за Рафа, пристигнаха тревожни известия за болничното заведение Насър в Хан Юнис. Второто по величина лечебно заведение в Газа към този момент е отвън строя.

" Болницата Насър в Газа към този момент не действа след едноседмична блокада, последвана от продължаващо нахлуване. В болничното заведение към момента има към 200 пациенти. Най-малко 20 би трябвало незабавно да бъдат ориентирани към други лечебни заведения, с цел да получат медицински грижи ", написа в Х (Туитър) Тедрос Гебрейсус, общоприет шеф на СЗО



Тел Авив твърди,че комплексът е употребен от Хамас, с цел да държи там заложници. Екип на СЗО не беше позволен до болничното заведение.

Междувременно Египет стартира да стори стена от циментови блокове на границата с Газа като логистична зона за приемане на помощи за палестинската линия. Обособената зона включва паркинги за камиони, хранилища, административни офиси и места за настаняване на водачи. Кайро отхвърля изказванията, че се приготвя да приюти напор от палестинци при възможна израелска интервенция в Рафа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР