Израел обвини Световната здравна организация (СЗО) в сговор с Хамас,

...
Израел обвини Световната здравна организация (СЗО) в сговор с Хамас,
Коментари Харесай

Израел обвини СЗО в сговор с Хамас

Израел упрекна Световната здравна организация (СЗО) в " сговор " с Хамас, като съобщи, че тя е пренебрегнала израелски доказателства, показващи, че палестинското ислямистко придвижване е употребило лечебни заведения в Газа " за терористични цели ", съобщи Агенция Франс Прес.

По време на среща на Изпълнителния съвет на СЗО в Женева израелският дипломат Мейрав Ейлон Шахар осъди наличието на Хамас " в лечебните заведения ", които то " употребява като жив щит ".

Във всяка болница, която " ЦАХАЛ (израелската армия) претърси в Газа, откри доказателства, че е употребена за терористични цели от Хамас ", добави тя в обществената мрежа X, публикувайки видеозапис на изявлението си пред СЗО.

Израел упреква Хамас, че употребява лечебните заведения за осъществяване на набези и скриване на тунели и оръжия, само че придвижването отхвърля това.

" Хамас е милитаризирал цялата гражданска зона на Ивицата Газа като част от авансово премислена тактика ", упрекна израелският дипломат СЗО.

" Това са неоспорими обстоятелства, които СЗО неведнъж взема решение да пренебрегва. Не става въпрос за непросветеност. Става дума за сговор ", осъди тя.

Тя също по този начин съобщи, че " СЗО е знаела, че в лечебните заведения се държат заложници и че там работят терористи ".

" Дори когато й бяха показани съответни доказателства за протичащото се подземен и над земята, за оръжия, щабове, затворени пространства, СЗО избра да си затвори очите, застрашавайки тези, които трябваше да пази ", продължи тя.

Войната беше провокирана от невижданото нахлуване на Хамас на израелска територия на 7 октомври, вследствие на което починаха повече от 1140 души.

Около 250 души бяха отвлечени и отведени в Газа, като към 100 от тях бяха освободени в края на ноември по време на примирието в подмяна на палестински пандизчии. Според същото броене 132 заложници към момента се намират на територията, като 28 от тях се смятат за починали.

Израел се зарече да " унищожи " Хамас и стартира огромна военна интервенция, вследствие на която починаха 25 700 палестинци, по-голямата част от които дами, деца и юноши, съгласно Министерството на здравеопазването на ислямисткото придвижване.

Досега СЗО не е удостоверила обвиняванията на Израел, че Хамас е построил тунели под лечебни заведения и ги е употребявал като командни центрове.

Запитан по този въпрос на брифинг за пресата на 21 декември, Ричард Пиперкорн, представител на СЗО в окупираните палестински територии, съобщи, че организацията не е " в положение да ревизира по какъв начин е употребена всяка болница ".

" Ролята на СЗО е да следи, проучва и рапортува. Ние не сме проверяваща организация ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР