Израел не може да остави вакуум в Газа, а това

...
Израел не може да остави вакуум в Газа, а това
Коментари Харесай

Може да се наложи Израел да остане в Газа и след войната, каза израелският президент

Израел не може да остави " вакуум " в Газа, а това може да наложи оставането на " доста огромна мощ " в Ивицата . Това сподели израелският президент Исак Херцог в изявление за " Файненшъл Таймс " в четвъртък. Основната причина за това е да се предотврати възобновяването на Хамас.

Хамас, която управлява Газа, е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).

На Хамас атакува Израел, в резултат на което починаха 1200 души , а други 240 бяха отвлечени. В отговор Израел нанесе въздушни удари против Газа и разгласи, че възнамерява сухопътна интервенция, с цел да унищожи паравоенната организация.

В четвъртък в изявление за " Файненшъл таймс " Херцог сподели, че държавното управление разисква доста хрумвания за това по какъв начин да бъде ръководена Газа след края на войната сред Израел и Хамас.

" Ако ние се оттеглим, кой ще поеме ръководството? Не можем да оставим вакуум. Трябва да помислим какъв ще бъде механизмът, има доста хрумвания, които се хвърлят във въздуха ", сподели той.

Коментарите на Херцог идват на фона на увеличаващи се апели за преустановяване на военните деяние на Израел поради огромния брой на жертвите в Газа. Според здравните управляващи в Газа починалите палестинци до момента са над 10000.

В сряда американският президент Джо Байдън сподели, че е предизвестил израелския министър председател Бенджамин Нетаняху, че окупецията на Газа би била " огромна неточност ". Според Байдън единственото решение на дългогодишния спор би било основаването на две страни.

Военните дейности сред Израел и Палестина не престават повече от 70 години . Спорът е подбуден от два народа, които претендират за една и съща земя. На 14 май 1948 г . публично се основава страната Израел, само че страна Палестина по този начин и не е основана.

Хамас владее Газа от 2007 година насам, като оттогава Израел поддържа строга обсада на Ивицата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР