Израел нанесе въздушни удари в Ливан в петък, рязка ескалация,

...
Израел нанесе въздушни удари в Ливан в петък, рязка ескалация,
Коментари Харесай

Израел удари Ливан и Ивицата Газа, кризата около джамията Ал-Акса се задълбочава

Израел нанесе въздушни удари в Ливан в петък , внезапна ескалация, която провокира опасения за по-широк спор, откакто. Израел също по този начин продължи да бомбардира Ивицата Газа, предава Асошиейтед Прес.

Израелските удари против Южен Ливан - това, което анализаторите описаха като най-сериозното трансгранично принуждение след войната през 2006 година на Израел с ливанската въоръжена формация " Хизбулла " - заплашиха да тласнат борбата в рискова нова фаза след.

Въпреки че израелската войска побърза да подчертае, че нейните бойни самолети са блъснали обекти, принадлежащи единствено на палестински въоръжени групи , ударите заплашват да ядосат остарелия зложелател на Израел - " Хизбула ", която управлява огромна част от Южен Ливан и в предишното се е представяла като бранител на палестинците и противоречивият град Йерусалим. Израелската войска съобщи, че държи Ливан виновен за офанзивите, произхождащи от негова територия.

Израелски ракети удариха намерено поле покрай палестинския бежански лагер Рашидие край крайбрежния южен ливански град Тир, съгласно фотограф на Асошиейтед прес. Други удари поразиха дребен мост и захранващ трансформатор в близкия град Маалия и стадо овце в град Калили, в покрайнините на палестинския лагер. Няколко овце бяха убити, а жителите на града, в това число сирийски бежанци, оповестиха за леки пострадвания.

Израелската войска сподели, че н ейните удари засягат най-много " инфраструктура на въоръжените сили на " Хамас " в Ливан и Газа ".

Израелските въздушни удари пристигнаха в отговор на извънредно масиран обстрел с ракети от Ливан, откакто израелските полицейски акции в джамията " Ал-Акса " в Йерусалим прераснаха в вълнения и провокираха отвращение в арабския свят. Свещеното място, което от години е в центъра на израелско-палестинското опълчване, се намира на върха на рид, заветен както за мюсюлманите, по този начин и за евреите. През 2021 година ескалация, също провокирана от конфликтите в комплекса " Ал-Акса ", прерасна в 11-дневна война сред Израел и управниците на " Хамас " в Газа.

В петък още веднъж избухна принуждение в комплекса на джамията " Ал-Акса " . Хаосът избухна на един от входовете й преди утринната молитва в петък, когато израелската полиция с палки се нахвърли върху палестински богомолци, които скандираха лозунги, възхваляващи " Хамас ", до момента в който се опитваха да влязат. Един час по-късно, съгласно видеозаписите, хората, напускащи храма, проведоха голям митинг във варовиковия двор, като палестинците подвигнаха юмруци и викаха в поддръжка на ракетния обстрел на " Хамас ", а израелската полиция нахлу в комплекса.

Полицията не разяснява по-ранните конфликти, само че сподели, че силите за сигурност са влезнали в свещения комплекс след молитвата в отговор на " маскирани обвинени ", които са хвърляли камъни към чиновниците на една от портите.

Сцените на израелска полиция, която бие и разпръсква палестинци - и час по-късно, навлизайки със мощ на самия площад - може в допълнение да разпали напрежението по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.
 Повече от 350 арестувани след конфликти в джамията Ал Акса в Йерусалим
Повече от 350 арестувани след конфликти в джамията Ал Акса в Йерусалим

Въоръжени служители на реда в екипировка за битка с всеобщите вълнения нахлуха

Израелските военни споделиха, че е ясно, че и двете страни желаят да избегнат пълномащабен спор . " На тишината ще се отговори с тишина ", сподели подполковник Ричард Хехт, представител на израелската войска, пред кореспонденти рано в петък. Но, добави той, " всичките ни очи в този момент са ориентирани към Йерусалим ".

Израелската войска сподели в петък, че палестинските екстремисти в Газа до момента са изстреляли 44 ракети от Газа, единствено 23 от които са минали през израелска територия . Повечето ракети удариха открити региони в южната част на Израел, само че една падна в град Сдерот, повреждайки къща. Израел не оповестява за потърпевши хора.

Израелската войска сподели, че е нанесла удари в Ивицата Газа в петък , поразявайки 10 цели, които разказва като тунелна инфраструктура, дружно с обекти за произвеждане и разработка на оръжия, принадлежащи значително на групировката " Хамас ". Засега няма известия за жертви в Ивицата Газа , само че палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че един от ударите е предизвикал вреди на детска болница в град Газа.

Сегашният кръг от принуждение стартира в сряда, откакто израелската полиция на два пъти атакува джамията " Ал-Акса ". Това докара в четвъртък до ракетен обстрел от Ивицата Газа и за първи път от доста време от Ливан.

" Отговорът на Израел, довечера и по-късно, ще коства висока цена на нашите врагове ", сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху след съвещанието на кабинета си по сигурността късно в четвъртък.
 Израел удари военни обекти в Сирия
Израел удари военни обекти в Сирия

Мишена са били бази на иранските милиции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР