Израел и управляващите от Хамас в Газа водят война, която

...
Израел и управляващите от Хамас в Газа водят война, която
Коментари Харесай

Кризата в Близкия изток до момента

Израел и ръководещите от " Хамас " в Газа водят война, която избухна, откакто палестинското ислямистко придвижване предприе огромно нахлуване против Израел, който отвърна на удара с продължаваща бомбардировъчна акция.


Ето главните детайли:

Атаката на " Хамас "

На разсъмване на 7 октомври, в последния ден на еврейския празник Сукот, бойци на " Хамас " нахлуват през границата, с цел да извършат най-тежкото нахлуване в 75-годишната история на Израел.

Те изстрелват ракети към Израел, до момента в който стотици техни бойци пробиват строго охраняваната ограда към обсадения анклав.

Ужасът обхвана пограничните общности на Израел, откакто повече от 1400 души бяха убити - доста от тях бяха убити, изгорени живи или осакатени, настояват израелските управляващи.

Сред тях са 270 души на музикален фестивал, както и още стотици в околните кибуци и градове като Офаким, Сдерот и Ашкелон.

Бойците са взели и повече от 200 души за заложници, измежду които израелци, жители с двойно поданство и чужденци.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи, че нападенията са посочили " свирепост, невиждана от времето на Шоа " - на иврит за Холокоста.

Много страни осъдиха нападението и поддържаха Израел, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън го назова акт на " чисто зло ".

Иран, който е съдружник на " Хамас ", изрази поддръжката си за нападението, само че отхвърли да има директно присъединяване.

Експертите настояват, че нападението на " Хамас " е сериозен неуспех на израелското разузнаване.

Няколко страни изтеглиха свои жители от Израел.

Израелският отговор

Израел бързо отвърна на удара с широкомащабна въздушна и артилерийска акция, като обстрелваше Газа, до момента в който силите му се сражаваха с бойци на " Хамас ", намиращи се към момента в Израел.

Оттогава, по данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа, при израелските бомбардировки са починали над 4600 палестинци, най-вече цивилни.

" Хамас " заплаши да убие заложници в отговор на бомбардировките на цивилни жители.

На 9 октомври Израел - който активизира над 300 000 резервисти и разположи десетки хиляди бойци към Газа и по северната си граница с Ливан - разгласи " цялостна блокада " на анклава.

След като прекъсна електрозахранването и доставките на храна, Израел прекъсна и водоснабдяването на 2,4 милиона поданици на Газа.

На 10 октомври Организация на обединените нации съобщи, че лишаването на цивилни жители от артикули, нужни за оцеляването им, е " неразрешено " от интернационалното право.

Същия ден Израел съобщи, че е възстановил контрола си върху граничната зона към Газа.

Египет също усили дипломатическите си старания за прекъсване на " ескалацията ".

Заповед за евакуация

На 13 октомври Израел подреди на цивилното население в северната част на Газа да се изтегля в границите на 24 часа и да се насочи на юг в името на своята " сигурност " преди предстоящата сухопътна инвазия.

Около 1,1 милиона палестинци - съвсем половината от популацията на Газа - живеят в северната част, която включва град Газа.

От " Хамас " и Саудитска Арабия отхвърлиха апела за евакуация, само че все пак стотици хиляди палестинци избягаха на юг.


Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт я дефинира като " наложително прекачване ", което съставлява " закононарушение ", а Организация на обединените нации изиска заповедта да бъде " анулирана ".

По-широк районен спор?

По-нататък на север Израел разменя трансграничен огън с ливанската войнствена формация " Хизбула ", непосредствен съдружник на " Хамас " и Иран, което поражда опасения за по-широк районен спор.

От 7 октомври насам при престрелките са починали минимум четирима души в Израел, в това число трима бойци и един граждански.

В южната част на Ливан са убити минимум 36 души, съгласно данни на Агенция Франс Прес - най-вече бойци, само че и минимум четирима цивилни, в това число видеожурналист на Ройтерс на 13 октомври.

Палестински бойци също са се опитвали да преминат границата.

Израел подреди на десетки северни общини да се изтеглят, а хиляди ливанци избягаха от граничните региони към южния град Тир.

Хуманитарна рецесия в Газа

Нарасна паниката за филантропична рецесия в Газа, като Организация на обединените нации заяви за тежки условия, при които питателните ресурси, водата, медикаментите и горивата са на сериозно ниско равнище.

На 15 октомври Организация на обединените нации заяви, че в Газа има един милион разселени хора. Същия ден Израел възобнови водоснабдяването на части от южната част на Газа.

Граничният контролно-пропускателен пункт Рафа в Газа с Египет, единственият пропускателен пункт, който не се управлява от Израел, беше затворен, откакто израелски удари поразиха пункта и покрайнините му.

Доставките на помощи и камионите започнаха да се струпват от египетската страна, като първият контингент от 20 камиона влезе в Газа на 21 октомври, последван от още 17 ден по-късно след сключването на съглашение с посредничеството на Съединени американски щати.

Представители на Организация на обединените нации настояват, че обстановката в Газа е " пагубна " и се нуждае от прекосяването на 100 камиона на ден.

Вашингтон наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за " филантропична пауза ", защото в нея не се загатва " правото на Израел да се пази ".

Преговори за заложници

Между няколко страни се водят интензивни договаряния за освобождение на заложниците.

На 15 октомври " Хамас " разгласява видеозапис на пленник в Газа.

На 20 октомври след посредничеството на Катар бяха освободени американска майка и щерка.

- Смъртоносен удар по болница в Газа -

На 17 октомври гибелен удар порази болничното заведение " Ал-Ахли " в Газа.

Двете страни си размениха обвинявания за кръвопролитието, само че нито произходът на удара, нито броят на жертвите могат да бъдат без значение доказани.

Ръководеното от " Хамас " Министерство на здравеопазването на Газа съобщи, че са починали минимум 471 души, до момента в който източници от американското разузнаване пресметнаха, че са починали сред " 100 и 300 " души.

Израел отхвърли да носи отговорност, като упрекна за това неправилно изстреляна ракета, ориентирана към израелска територия от бойци на " Ислямски джихад " от непосредственост до болничното заведение. Френското военно разузнаване DRM съобщи, че това евентуално е породено от палестинска ракета, като " нищо не демонстрира... израелски удар ".

След гърмежа арабският свят се сплоти в яд и наказание на Израел, като хиляди хора демонстрираха в целия район от Иран до Мароко.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Израел, с цел да удостовери поддръжката си и изключи отговорността на Израел. Той съобщи, че войната е нараснала неговата " решителност " за основаването на палестинска страна./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР