Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си след

...
Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си след
Коментари Харесай

Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си

Израел и Турция отварят нова глава в връзките си след " възходи и падения " и работят за разширение на икономическите партньорства. Това заяви израелският външен министър Яир Лапид, представен от " Ройтерс ".

Целта е да формираме и разтеглим икономическото и гражданското съдействие сред нашите страни...дори по време на пандемия или в моменти на политическо напрежениe, съобщи той.

От своя страна Чавушоглу уточни, че нормализацията на връзките сред Турция и Израел ще окаже " положително въздействие " върху мирното разрешаване на спора с палестинците.

Дипломатическите връзки сред Турция и Израел бяха прекратени през 2018 година , откакто двете страни изгониха посланиците си.
 Президентите на Турция и Израел стоплят връзки с първа среща от десетилетие
Президентите на Турция и Израел стоплят връзки с първа среща от десетилетие

Тази седмица израелският държавен глава ще посети Анкара

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, изключително с Израел и Обединените арабски емирства.

Той заяви, че е поканил израелския президент Исак Херцог в страната и акцентира, че Турция е подготвена да си сътрудничи с Тел Авив в разнообразни области, в това число търговията с природен газ.

По думи на Ердоган с това посещаване в връзките сред Израел и Турция.

Неотдавнашното доближаване сред двете страни е вследствие на напъните на бедната на сила Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за обезпечаване на източносредиземноморски кулоар за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също неотдавна сподели признаци на " топене " в връзките с други най-вече мюсюлмански страни в района.
 Ердоган стартира
Ердоган стартира " нова епоха " с Израел и ОАЕ

Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР