Израел е знаел за план на палестинското ислямистко движение Хамас

...
Израел е знаел за план на палестинското ислямистко движение Хамас
Коментари Харесай

„Ню Йорк Таймс“: Израел е знаел за атаките на „Хамас“, разполагал е с „план с шокираща точност“

Израел е знаел за проект на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " за офанзива против еврейската страна. Това разяснява американското издание „ Ню Йорк Таймс “.

Израелски публични лица са се сдобили с проекта терористичната формация за 7 октомври преди повече от година. Това демонстрират документи, имейли и изявленията. Израелските военни и чиновници от разузнаването обаче отхвърлили описанията на офанзивите като амбициозни и сложни за осъществяване.

„ Те избраха живота - след минути започнаха да играят “, споделя чичото на децата

Документът от почти 40 страници, на който израелските управляващи дават кодовото име „ Йерихонската стена “, обрисува, точка по точка, тъкмо опустошителното настъпление, довело до гибелта на към 1200 души.

Преведеният документ, прегледан от The New York Times, не дефинира дата за офанзивата, само че разказва методично нахлуване, предопределено да преодолее укрепленията към линията Газа, да превземе израелски градове и да щурмува основни военни бази, в това число и щаб на дивизията.

От лечебните заведения оповестяват, че доста от отвлечените са отслабнали

„ Хамас “ следва проекта с шокираща акуратност. Документът приканва за бараж от ракети при започване на офанзивата, безпилотни летателни апарати, които да унищожат охранителните камери и автоматизираните картечници по границата. В него било заложено и въоръжени мъже да се изсипят всеобщо в Израел с парапланери, на мотоциклети и пешком. Всичко това се случи на 7 октомври.

В проекта в детайли били разказани и местоположението и размера на израелските военни сили, информационните центрове и друга сензитивна информация. Това повдига въпроси за това по какъв начин „ Хамас “ е събрал разследващата си информация и дали е имало приключване на информация в израелската сигурност.

Това са първите фрагменти от сходен мащаб, достигащи до интернационалните медии

Документът се разпространявал необятно измежду израелските военни и разследващи водачи, само че съгласно специалисти офанзива от подобен мащаб и упоритост била отвън опциите на „ Хамас “. Не е ясно дали министър председателят Бенямин Нетаняху или други висши политически водачи също са видели документа, разяснява „ Ню Йорк Таймс “.

Миналата година, малко след приемането на документа, чиновници в израелската военна дивизия, която дава отговор за отбраната на границата с Газа, показва, че желанията на „ Хамас “ са неразбираеми.

„ Все още не е допустимо да се дефинира дали проектът е изцяло признат и по какъв начин ще бъде проявен “, гласи военна оценка, прегледана от „ Таймс “.

През месец юли - единствено три месеца преди офанзивите, деец анализатор от израелската организация за сигнално разузнаване, предизвестява, че Хамас е провел интензивно, целодневно образование, което наподобява сходно на обрисуваното в проекта.

Силата на гърмежа е хвърлила момчето в прилежаща къща и е умъртвила общо 17 членове на фамилията, споделя неговият чичо

Според криптирани имейли обаче полковник от дивизията в Газа отхвърля опасенията.

„ Напълно отхвърлям, че сюжетът е утопичен “, написа анализаторът в обмена на имейли. „ Учението на „ Хамас “ изцяло подхожда на „ наличието на Йерихонската стена “. Това е проект, предопределен да стартира война. Това не е просто нахлуване над село “, показва още анализаторът.

Длъжностни лица частно признават, че военните са приели тези предизвестия съществено и са пренасочили обилни подкрепления на юг, където „ Хамас “ нападна. Според тях Израел е можел да притъпи офанзивите или вероятно даже да ги предотврати.

Вивиан Силвър е измежду най-известните бранители на мира сред Израел и палестинците

Израелската войска обаче се оказва неподготвена в най-смъртоносния ден в историята на Израел.

Израелските чиновници по сигурността признаха, че не са съумели да защитят страната и се чака държавното управление да събере комисия, която да изследва събитията, довели до офанзивите.

Документът за „ Йерихонската стена “ разкрива траяла години каскада от неправилни стъпки, които кулминират в това, което публични лица в този момент считат за най-лошия неуспех на израелското разузнаване след изненадващото нахлуване, което докара до арабско-израелската война през 1973 година

„ В основата на всички тези неуспехи е едно-единствено нещо - съдбовното разбиране, че „ Хамас “ няма способността да нападна и няма да посмее да го направи. Това разбиране е било толкоз вкоренено в израелското държавно управление, че те подценяват възходящите доказателства за противното, разясняват чиновници, представени от „ Ню Йорк Таймс “.

Израелската войска и Израелската организация за сигурност, която дава отговор за битката с тероризма в Газа, отхвърлят коментар.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР