Израел е основна тема по четири линии в западната преса

...
Израел е основна тема по четири линии в западната преса
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Нетаняху е подложен на все по-голям натиск в Израел и от международната общност

Израел е съществена тематика по четири линии в западната преса през днешния ден - все по-отявленото оттегляне на международните сили от министър-председателя Бенямин Нетаняху поради възходящия брой на цивилни палестински жертви в линията Газа, митингите против премиера в личната му страна, неговата интервенция от херния и подновяването на договарянията за прекъсване на огъня в анклава.

Нетаняху е подложен на възходящ напън и вкъщи, и в чужбина заради метода, по който води войната с радикалната палестинска формация " Хамас " ", показва американският в. " Ню Йорк таймс ".

Той беше изправен пред голямо тестване за властта си през вчерашния ден, когато пред израелския парламент се събраха десетки хиляди хора в обрисувалия се като един от най-масовите митинги с искане за предварителни избори от началото на спора с ислямисткото палестинско придвижване " Хамас " на 7 октомври предходната година, написа изданието.

То отбелязва, че на някои от плакатите, издигнати от стачкуващите, се е призовавало за " незабаванто премахване " на премиера, а на други е гласяло " Онези, които чупят, не могат да са тези, които ще поправят ". " Ню Йорк таймс " показва, че митингът в Йерусалим е пристигнал ден след демонстрациите на хиляди израелци в Тел Авив, където лозунгът е бил " Сделка за заложниците в този момент! "

Американският вестник цитира 25-годишния студент Елад Драйфус, съгласно който да протестираш против личното си държавно управление по време на война е мъчно решение, само че в това време " в случай че ръководещите не са способни да понесат своята отговорност, нещо би трябвало да се промени ".

" Ню Йорк Таймс " обръща внимание на обстоятелството, че митингите в Йерусалим, които са планувани до сряда в това число, се провеждат тъкмо сега на възобновяването на договарянията на четири очи в Кайро за опцията да бъде спрян огънят и да бъдат освободени държаните от " Хамас " заложници. Вестникът се базира и на представителя на палестинската формация Басем Наим, оповестил, че придвижването не е изпратило делегация в египетската столица.

По думите на други стачкуващи за американския вестник пред Кнесета (израелския парламент) формираният палатков лагер може да остане и за повече дни. " Смятам, че Израел се намира в най-трудния миг от своята история. Имаме потребност от държавно управление, което да работи за добруването на нацията, а не за политическите и персоналните ползи на премиера ", декларира предприемачът Моше Радман, който взе участие в организацията на митингите.

" Ню Йорк Таймс " напомня, че близки съдружници на Израел като Съединени американски щати се отнасят сериозно към непрекъснато увеличаващия се брой на цивилните жертви в крайбрежната територия и са призовали Нетаняху да допусне по-голям размер филантропична помощ в линията, където върлуват гибел и апетит. От друга страна редица израелци отдават първостепенна значимост на освобождението на заложниците.

Нетаняху, който нощес бе сполучливо от херния, се е срещнал със фамилии на военнослужещи в Йерусалим, показва в. " Ню Йорк Таймс ", който цитира и думите на премиера от вчерашната му конференция: " Направих всичко, за което имам власт, и ще продължа да върша всичко, с цел да бъдат освободени заложниците ". Изданието слага фокус и върху обстоятелството, че интервенцията на министър-председателя е пристигнала във значим миг.

Според друго американско издание - " Вашингтон Пост ", извежда като акцент засилилото се още повече напрежение сред израелския министър председател и американския президент Джо Байдън след гласуването предходната седмица на резолюцията на Организация на обединените нации за " неотложно преустановяване на огъня в Газа ". В публицистичен коментар вестникът разсъждава върху това по какъв начин Съединени американски щати и Израел могат още веднъж " да минат на една вълна ".

" С приключването на половин година от началото на войната в Газа се появяват пукнатини в в миналото недвусмислено единния фронт на Израел и Съединените щати, а в това време гладът е сграбчил цивилното население на анклава, което към този момент е платило с заболявания и гибел ужасна цена за разселването си ", написа изданието, което е на мнение, че в случай че Байдън и Нетаняху " не преодолеят разликите си, като нещо сходно на печеливш от обстановката се обрисува единствено и само групировката " Хамас ", която в действителност стартира тази война на 7 октомври ". Според гледната точка на " Вашингтон пост " Нетаняху би трябвало " да чуе какво му приказва Байдън ", с цел да не бъде застрашена стабилността на целия район.

Трето американско издание - " Уолстрийт Джърнъл ", отваря тематиката за обмена на разследваща информация сред Вашингтон и Израел, който е породил рецензии. Вестникът слага въпроса дали това съдействие има пръст в задълбочаването на филантропичната рецесия в Газа.

" Уолстрийт Джърнъл " приказва за " скрито съглашение, по силата на което се уголемява обменът на разследваща информация сред Съединени американски щати и Израел след нападението на " Хамас " на израелска територия на 7 октомври ". Този конфиденциален меморандум е " довел до повишаване на безпокойството във Вашингтон за това дали въпросната информация способства за гибелта на цивилни ", настояват за изданието осведомени по тематиката. Според източника на американския вестник съществуват опасения, че " не са доста самостоятелните наблюдаващи, които биха удостоверили, че предоставената от Съединени американски щати разследваща информация не се употребява за израелски удари в Газа, които излишно убиват цивилни и повреждат гражданска инфраструктура ".

От друга страна английският вестник " Гардиън " стига до следния извод, изведен в заглавие на разбор на Саймън Тиздал: " Изолиран извън и раздран от вътрешната страна, Израел би трябвало да се изправи лице в лице със страха си - палестинска страна ".

Авторът също подчертава върху достигналите сериозна точка връзки сред Съединени американски щати и Израел, които са от стратегическо значение за района. " Байдън и Нетаняху съвсем не си приказват ", отбелязва Тиздал, който показва, че " носителят на саморазрушението ", както той назовава израелският министър председател, отвърна всяко деяние на американския президент.

Кореспондентите на " Гардиън " в Йерусалим - Джейсън Бърк, и в Газа - Малак Тантеш, пишат, че Газа е напът да се трансформира в " Могадишу на Средиземноморието ", визирайки столицата на Сомалия, където " господстват безредица и престъпност ".

" Газа е изправена пред задълбочаваща се безредица, защото последните останки от гражданския ред се разпадат, оставяйки вакуум, който от ден на ден се запълва от въоръжени банди, авторитетни фамилни кланове и незаконни организации ", написа английският вестник, основавайки се на " десетки изявленията с високопоставени чиновници, специалисти и локални хора ".

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР