Всяка част на окото е изключително важна за работата на

...
Всяка част на окото е изключително важна за работата на
Коментари Харесай

Как да подобрим зрението си чрез храната?

Всяка част на окото е извънредно значима за работата на този зрителен уред, само че ретината ретината играе решаваща роля за способността ни да разбираме света към нас. За да поддържаме здравето на ретината и да предпазим зрението си, можем да използваме това, което ни дава природата посредством храната или както в последно време става съвременно - да си го набавим като хранителна добавка.

Жълтите, оранжевите и зелените листни зеленчуци съдържат каротеноиди - натурални пигменти, сред които бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Те са мощни антиоксиданти, които отстраняват разпадните артикули от клетките в ретината, пресяват и блокират нездравословните слънчеви и светлинни лъчи. Заедно с други естествени антиоксиданти, като витамините С и Е, които защищават окото от фотохимична увреда от свободните радикали и други нестабилни съединения, стоящи в основата на доста болести. Напр. лутеинът, който е жълто-оранжев пигмент, намиращ се в центъра на ретината, признат външно защищава окото от развиване на макулна недъгавост, обвързвана с възрастта.

Бета-каротенът е мастноразтворим пигмент, който се намира в множеството плодове, дърнените храни и зеленчуците. Той е предходник на витамин А, а витамин А играе основна роля за здравето на ретината и поддържането на зрението при слаба светлина и на периферното зрение. Също по този начин той спомага за поддържане на лигавиците, слъзните канали и жлезите, както и за овлажняването на роговицата на окото. Тъй като витамин А се съдържа в огромни количества във фоточувствителните кафези на ретината - пръчиците, те доста бързо се изчерпват при работа пред компютър в текстообработващи стратегии, поради белотата на листа, при ярка светлина и интензивно шофиране.

Витамин А може да се набави посредством изразходване на яйчен жълтък, сьомга, риба звук, мляко, сирене, моркови, сладки картофи, тиквички, спанак и други

Витамин С е различен антиоксидант, който се намира в огромни количества в цитрусовите плодове, черния бъз, пипера и зелето. Той спомага за естествената обмяна на съединителната тъкан, включително и на роговицата, поддържа тонуса на най-малките кръвоносни съдове в ретината. Дългия банкет на витамин С забавя появяването на катаракта и понижава загубата на зрение, обвързвано с възрастовата макулна недъгавост. Витамин С не се синтезира от организма, по тази причина би трябвало да се набира посредством подобаващ хранителен режим или като хранителна добавка. Тютюнопушенето и потреблението на алкохол понижават равнищата на витамин С, по тази причина хората, които използват тези субстанции са изложени на по-голям риск за зрението си.

Витаминът, който може да се оправи с резултата на свободните радикали, породени от тютюнопушене, е витамин Е . Като мощен антиоксидант той работи синергично и с останалите антиоксиданти. Витамин Е се намира в зехтин, ядки, слънчогледово семе, както и в някои зеленчуци и плодове като спанак, авокадо и киви.

Черната боровинка е плодът с най-мощно атиоксиданто деяние, само че може би нейното деяние не е по този начин публикувано, що се отнася до зрението. Екстрактът от черна боровинка усъвършенства адаптативните качества на зрението и поддържа нощното виждане.

Витамини от група В имат отношение към разнообразни елементи на окото. Витамин В1 има позитивен резултат върху зрителния нерв и защищава от катаракта и глаукома. Витамин В2 спомага за положителното положение на роговицата на окото и облекчава умората на очите. Витамин В6 забавя появяването на някои очни болести, включително макулна недъгавост при възрастните. Тези сложни витамини се откриват в черен дроб, месо, риба, млечни артикули, някои плодове и зеленчуци. За по-добра резорбция на витамините е належащо съществуването на някои минерали и микроелементи като цинк, селен, мед и други

Цинкът има особено отношение към очите като ги защищава от макулна недъгавост и нощна слепота, само че необикновен резултат има против изтощени очи. Открива се в мляко, сирене, квас, фъстъци, боб, пълнозърнести зърнени храни, кафяв ориз, картофи, кисело мляко, тиквени семки и други

Селенът предотвратява увреждането на лещата и макулата от свободните радикали, както и развиването на някои автоимунни болести. Съдържа се в риба, сьомга, бразилски орех, месо, пиле, яйца, гъби и овес.

Макар и тези витамини и минерали да се набират естествено в питателните артикули, актуалният метод на живот с преобладаващи заместители, овкусители и други добавки в готовите храни, е изменили питателните привички и постоянно се постанова да се набират тези детайли посредством хранителни добавки. Те, несъмнено, не могат да се одобряват непрекъснато и би трябвало да са съобразени с подобаващия хранително-диетичен режим, който би трябвало да е уравновесен, разнороден и да включва най-вече натурални артикули, тъй като храненето не дефинира само здравето на очите, само че и всички процеси в организма.

 

*В публикацията са употребявани синтезирани данни от материал, оповестен от Доц. доктор Борислав Кючуков, дм.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР