Израел е на прага на въоръжено военно нахлуване в Ивицата

...
Израел е на прага на въоръжено военно нахлуване в Ивицата
Коментари Харесай

„Метрото на Газа“, където екстремистите планират атаки срещу Израел

Израел е на прага на въоръжено военно навлизане в Ивицата Газа, с цел да се бие с бойците на Хамас, които избиха стотици цивилни предишния уикенд в серия от безмилостни изненадващи офанзиви, написа в. " Дейли Мейл ".

Междувременно военновъздушните сили на Израел удрят Газа с непрекъснати въздушни удари в опит да трансфорат инфраструктурата и военните цели на Хамас в руини.

Има единствено един проблем.

Хамас не работи като естествен зложелател, нито живее във забележими надземни комплекси или пътува по улиците като множеството палестински цивилни, понасящи тежестта на бомбите на Израел.

Вместо това те работят в комплицирана мрежа от подсилени подземни тунели, построени от ислямистката организация и финансирани от Иран.

Това значи, че Израел може да бомбардира Газа колкото си желае - само че евентуално ще би трябвало да разположи стотици хиляди бойци, в случай че желае да унищожи организацията - и интервенцията евентуално ще има очевидни прилики с ожесточената градска война, следена в Мосул и други региони на Ирак.

Ще настръхнете от смут: Хамас крие подземен загадка, която е голяма опасност за Израел

Сега, преди масираната наземна офанзива на Израел, до момента в който бомбите не престават да падат, MailOnline споделя за " метрото на Газа "...

Израелската войска от дълго време се пробва - и не съумява - да унищожат голямата мрежа от тунели, основани откакто Хамас пое контрола над Ивицата Газа през 2007 година

Те освен се движат подземен в цяла Газа, само че няколко доближават до израелска територия и от дълго време служат като насочна точка за доста от офанзивите на Хамас.

Тунелите бяха измежду най-ефективните принадлежности на Хамас по време на войната с Израел през 2014 година, като екстремистите ги използваха, с цел да придвижват оръжия, да влизат в еврейската страна, да устройват засади на израелските бойци и от време на време даже да се връщат в Газа.

Сега се счита, че Хамас е разширил доста мрежата от този момент, може би в подготовка за техните офанзиви от 7 октомври.

Първите тунели на Хамас бяха издигнати през 2007 година сред линията Газа и Египет и бяха предопределени за контрабанда на потребителски артикули, с цел да се заобиколи израелската обсада.

Някои от тунелите обаче съществуваха в Газа още през 2002 година Един от тях бе употребена за нахлуване против израелски пост в Ивицата през 2004 година Втора офанзива с тунелна бомба против израелски пост беше осъществена през декември 2004 година, убивайки петима бойци.

Първото навлизане през подобен тунел бе осъществено от Хамас през 2006 година, когато терористите отвлякоха боеца илад Шалит, държейки го в плен повече от пет години.

До 2013 година мрежата дефинитивно се отклони от египетската граница към Израел и имаше най-малко три тунела под границата на Израел и Газа, два от които бяха цялостни с експлозиви.

Подземната мрежа в този момент се разклонява на десетки благи през линията Газа, достигайки до градовете Хан Юнис, Джабалия и бежанския лагер Шати. Те се простират и в Израел.

Тунелите се употребяват от Хамас и други ислямистки групи в Газа, в това число придвижването Ислямски джихад в Палестина. Всичките те настояват, че тунелите са нужни за защита и за превъзмогване на компликациите, наложени от строгия граничен надзор на Израел.

Израел от дълго време се бори да унищожи системата от тунели, само че това е доста сложна задача, макар първокласното военно и разследващо съоръжение.

Това е по този начин, тъй като тунелите, за които се счита, че са коствали сред 30 милиона $ и 90 милиона $, са извънредно сложни за разкриване от въздуха.

Някои от трите дузини тунели, издигнати след края на спора Израел-Газа през 2014 година, се правят оценка на 3 милиона $.

Тунелите са подсилени с бетон, с цел да ги предпазят от въздушни удари и от проваляне.

Кадри от вътрешността на някои от тунелите демонстрират потна и тясна среда, незадоволително висока за бойците да стоят прави.

Но други са добре конструирани, подсилени и задоволително огромни, с цел да могат войските да минават през тях или да придвижват контрабанда.

Хамас за първи път употребява тунелите, с цел да нападна Израел през юли 2014 година, когато 13 бойци използваха мрежата, с цел да излязат на повърхността покрай кибуц.

По това време министър-председателят на Хамас Исмаил Хания сподели, че тунелите съставляват " нова тактика за опълчване на окупацията и в спора с врага подземен и над земята ".

Напрежението сред Израел и Газа се ускорява от юни 2014 година, когато трима младежи бяха отвлечени и убити от Хамас, както се твърди, без знанието на управлението на организацията.  

Ракетите, изстреляни от Хамас към израелска територия и от израелската войска към Ивицата Газа, официално провокираха седемседмичния спор през юли 2014 година  

Една от главните израелски цели на войната, известна като интервенция " Защитен борд ", беше да унищожи мрежата от тунели на Хамас.  

Израелската войска заяви, че е " обезвредила " 32 тунела по границата сред Израел и Газа по време на спора, в това число 14, които минават в Израел.

Опустошителният спор от 2014 година умъртви 2251 палестинци, до момента в който над 10 000 бяха ранени, а 100 000 останаха без дом.

Много от тунелите обаче са възобновени от Хамас, които не престават да употребяват подземната мрежа.

През 2015 година ислямистката група стартира да употребява тежки машини, в това число булдозери и трактори, както и инженерни принадлежности, с цел да форсира строителството на тунелите.

Реконструкцията е финансирана значително от Иран, заяви тогава Sunday Telegraph, базирайки се на източници от разузнаването. Ислямската република също даде ракети и ракети за попълване на арсенала на Хамас.

Водещият боен анализатор и помощник на RUSI Сам Крани-Еванс сподели, че израелските сили ще бъдат въвлечени в изключително кървава борба, в случай че влязат в Газа, оприличавайки евентуалния спор на подиуми от най-жестоките борби в града по време на войната в Ирак.

" Тактиката, употребена от израелската войска, ще зависи частично от тактиката, употребена от Ал Касам (въоръжено крило на Хамас).

" Вероятно е дронове да бъдат употребявани за мятане на бомби върху израелските сили и спонтанни взривни устройства да бъдат  залагани за да се забави израелската войска.  

" Така че, в случай че Ал Касам има доста бойци, които са решени да задържат позициите си, израелските сили може да се изправят пред няколко интервенции от вида на Мосул, изискващи всяка градска зона да бъде обкръжена и последователно прочистена улица по улица.

" Преобладаващият метод ще бъде да се употребява комбинирана тактичност на оръжията, при която напъните на бронираните обединения са координирани с въздушна мощност, артилерия и електронна война – както и осведомителна война "

Както при всеки градски спор, рискът за цивилните е извънредно висок.

Израелските въздушни удари към този момент са унищожили няколко цивилни здания в Газа, като броят на палестинските жертви ще нарасне фрапантно.  

На собствен ред израелските заложници, пленени от бойци на Хамас, евентуално ще бъдат изправени пред опцията да бъдат екзекутирани, в случай че техните похитители сметнат, че не могат да избягат, или в случай че решат да отмъстят при положение, че палестинските жертви стартират съществено да нарастват.

След офанзивата този уикенд някогашният старши консултант на Организация на обединените нации и един от най-опитните договарящи за заложници в света Скот Уокър сподели: " Разбираемо и рационално е израелските сили да се готви за въоръжено избавяне на заложници – само че тези интервенции са едни от най-рисковите.

" Заложниците евентуално ще бъдат разпръснати и преместени и ще бъде доста малко евентуално израелските сили да може просто да влязат и да освободят заложниците с един размах, без да претърпят обилни загуби, било то на заложници или на личните си хора ", сподели той.

Уокър добави, че заложниците, взети от Хамас, евентуално ще бъдат третирани добре, в случай че би трябвало да бъдат употребявани като политически пандизчии или разменни монети - само че също по този начин, че тяхната орис може да бъде нещо доста по-зловещо, в случай че Хамас има прикрит претекст.

" Заложниците би трябвало да бъдат поддържани живи – хранени и напоени най-малкото. Ако желанието на Хамас е да ги употребява като разменна монета или предвид на замяна на пандизчии, заложниците евентуално ще бъдат третирани относително добре... в случай че желаете да употребявате заложниците като валута в политическия бартер, не можете да вредите на стоката.

" Хамас също по този начин е кадърен да бъде доста недопечен и жесток - тъй че е допустимо - въпреки и малко евентуално - те да подложат един или няколко от заложниците на брутално отношение и евентуално да ги екзекутират, с цел да покажат, че са съществени, като сеят боязън и спомагателна неустойчивост в района за лична полза. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР