Изправени сме пред случай на жестоко насилие, което явно не

...
Изправени сме пред случай на жестоко насилие, което явно не
Коментари Харесай

Омбудсманът: Това жестоко насилие не е имало за цел да убие, а да накаже

„ Изправени сме пред случай на грубо принуждение, което очевидно не е имало за цел да убие, а да накаже. Няма пояснение за тази смяна в квалификацията (от междинна към лека телесна), при всички случаи е необичайно за какво лице, което към този момент е било арестувано за принуждение, е било освободено, откакто е имало заплаха да избяга и да се укрие, което и направи “, разяснява пред бТВ омбудсманът на България Диана Ковачева по отношение на нападнатото по нечовечен метод 18 годишно момиче от Стара Загора, което беше нарязано с макетно ножче, обръснато до кръв и с строшен нос. По казусът, поради който през вчерашния ден в цялата страна имаше митинги против насилието, бе арестуван приятелят ѝ – 26 годишният Георги, който и преди е имал спречквания със закона.

„ Има бяло леке в Наказателния кодекс, практикувам това от години, внасяла съм промени, само че няма изясненост по отношение на умишленото причиняване на болежка или страдалчество. От години България е осъждана, и от Страсбург нееднократно са казвали, че имаме проблем “, акцентира Ковачева.

По думите ѝ няма текст, който инкриминира подобен вид действия, които остават ненаказани, а „ това момиче ще носи за цялостен живот белезите, унижението “.

Спрямо първичната реакция на прокуратурата в Стара Загора, която в началото е пуснала Георги на независимост, Ковачева съобщи, че „ трансферират топката “. „ Те споделят: Ние се съгласяваме със фотосите и това, което дойде. Съгласяваме се със правосъдната експертиза “, уточни още омбудсманът, като акцентира, че „ няма спънка съдът да отиде и да види онлайн “.

„ Съдът има благоприятни условия да се увери самичък, всичко е въпрос на сензитивност от институцията, би трябвало да се промени отношението към жертвите на принуждение. Търсенето на три поредни сигнала пречи да се осъди причинителя, а жертвите на принуждение не приказват. Системността при насилието се допуска, ясно е, че това е не първия акт, само че жертвите се опасяват “, изясни още тя.

„ Представете си – в дребен град сте, съобщавате в полицията, това стига до причинителя, и когато вторият случай е към този момент за ликвидиране, няма трети сигнал “.

Относно 10-те ремонти в закона за домашно принуждение, Ковачева акцентира, че той „ има много взаимни отстъпки, както да вземем за пример партньорските връзки “, както и че „ има още какво да се направи, има потребност и от още стъпки “.

„ Радвам се, че хората реагират, само че има още стандарти, с които не сме се преборили, че някой е твоя благосъстоятелност, че може да го наказваш по някакъв метод “, сподели още Ковачева, като добави, че незабавно би внесла предложенията за закон за домашното принуждение, само че „ Народно събрание към този момент не работи, депутатите са във лятна почивка “.

„ Много дами са връщани още в полицията поради едно студено отношение, че това са били домашни въпроси, персонални. Много е значимо поддръжката от институциите, тъй като жертвите на принуждение са сами. Важно е и жертвите да търсят помощ в точния момент, има доста НПО-та за психическа поддръжка. Трудно е да приказват, тъй като е унизително, то смачква човешкото достолепие, кара те да се чувстваш неподобаващ “, изясни още омбудсманът, като в умозаключение прикани: „ Но би трябвало да потърсят помощ, с цел да не се стигне до съдбовен край “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР