Изправени пред нестабилен съюзник като САЩ и все по-войнствения Китай,

...
Изправени пред нестабилен съюзник като САЩ и все по-войнствения Китай,
Коментари Харесай

В Австралия дебатират дали да се сдобият с ядрени оръжия

Изправени пред неустойчив съдружник като Съединени американски щати и все по-войнствения Китай, военните стратези на Австралия внимателно дебатират дали страната би трябвало да обмисли да създаде свои нуклеарни оръжия , осведоми Агенция Франс Прес.

Много дълъг интервал въоръжените сили на Австралия имаха релативно дребни терзания . Австралия е съдружник със Съединени американски щати от столетие, което партньорство подсигурява сигурността на континенталната страна , до момента в който износът на запаси за Китай й подсигурява 28 година без икономическа криза.

Но в този момент стълбовете на защита на Австралия са под въпрос поради изолационизма на американския водач Доналд Тръмп и апетитите на китайския президент Си Дзинпин за състезание в района.

Малкълм Дейвис, анализатор във военната сфера, който от дълго време приканва за преосмисляне на защитата на Австралия, предизвестява, че в този момент Австралия е страна на фронтовата линия.

Към момента отговорът на Канбера е внимателен: пробва се да резервира съюза със Съединени американски щати, до момента в който в това време продължава търговията с Китай.

Но Хю Уайт - някогашен консултант на министър председатели и доайен измежду военните анализатори в страната - има вяра, че е време за смяна. Неговата книга " How to Defend Australia " ( " Как да защитим Австралия? " ), оповестена този месец, провокира стихия при дебатирането на един елементарен въпрос: " Какво ще кажем за нуклеарни оръжия? ".

Уайт - професор по стратегически проучвания в Австралийския народен университет - не се афишира за или срещу нуклеарните оръжия, само че акцентира, че повече не може да се заобикаля този въпрос.

Като се базира на " огромните стратегически промени в Азия ", той разяснява, че стратегическата цена да не се имат нуклеарни оръжия в нова Азия може да бъде доста по-висока от в този момент.

Разработването на даже лимитирана тактика за нуклеарно въздържане ще донесе със себе си голяма икономическа, политическа, дипломатическа и обществена цена, защото Австралия ще би трябвало да напусне Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия и ще предизвика съседите. Но голямата по територия страна доста мъчно би могла сама да се отбрани с лимитираното си население и с стандартните си оръжия.

Уайт счита, че без стоманените гаранции на Вашингтон, единствено при опасност от нуклеарен удар от страна на Китай може да " ни принуди да капитулираме в стандартна война ".

Дебатът обаче не е произтекъл от нищото.

Уайт разкрива, че от десетилетия австралийските стратези тихомълком разискват въпроса за сдобиване на нуклеарни оръжия и вършат оценки какъв брой време ще им е належащо да разработят оръжия за всеобщо поразяване . Но досега Канбера счита, че цената е прекомерно висока, рисковете дребни и има зад тила си Вашингтон. Тръмп обаче със своя характер може да промени едновековна политика единствено с едно известие в " Туитър ".

Освен това опасността се е изменила.

Исторически документи демонстрират, че анализаторите не са вярвали, че Австралия ще бъде цел по време на сериозна нуклеарна борба сред Съединени американски щати и Съветския съюз . Сега обаче два района в областта на стратегическите ползи на Австралия се трансфораха в геополитически горещи точки - Южнокитайско море и Южния Пасифик.

Критици разказват концепциите на Уайт като нереалистични и ненужни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР