Изпратиха Патриарх Неофит – възстановител на репутацията на БПЦ, накърнена

...
Изпратиха Патриарх Неофит – възстановител на репутацията на БПЦ, накърнена
Коментари Харесай

Reuters: Изпратиха патриарх Неофит – очистител на БПЦ от името ѝ на свързана с корупция и комунистическата тайна полиция

Изпратиха Патриарх Неофит – възстановител на репутацията на БПЦ, накърнена от корупция и връзки с комунистическата загадка полиция. Хиляди българи се причислиха към православните християнски свещеници в събота в върволица, която придвижи починалия български патриарх Неофит до софийската катедрала, където той бе положен в ковчег след гибелта му в сряда на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Така стартира материал на Reuters, отдаден на опелото в София на патриарх Неофит.

Ето каво още написа медията

Висши православни християнски духовници и Вселенският патриарх Вартоломей, нравствен лидер на източноправославните църкви по света, оглавиха литургията и погребалната работа в катедралата „ Александър Невски “ в София.

От назначението си през 2013 година патриарх Неофит работи за възобновяване на репутацията на Българската православна черква, накърнена от обвинявания в корупционни практики и връзки с комунистическата загадка полиция.

Стотици вярващи участваха на литургията, като някои от тях поставиха цветя и плакаха, до момента в който се прощаваха с патриарха. Той бе положен в птворен ковчег, облечен в богато украсена бяла тога.
Тленните остатъци на Неофит бяха пренесени на оръжеен лафет – същият, който е употребен за погребението на българския цар Борис III през 1943 година – в върволица, съпроводена от хиляди духовници и поклонници, до катедралата „ Света Неделя “, където бе заровен.
Присъстваха и локални високопоставени лица и задгранични религиозни дейци, в това число Епифаний I, глава на Украинската православна черква.
Центърът на града беше затворен за придвижване по време на церемонията и бяха въведени строги ограничения за сигурност.

 

 

Около 80% от 6,8-милионното население на България са православни християни.

Репутацията на православната черква в страната беше накърнена, откакто през януари 2012 година комисия по история сподели, че 11 от 15-те ѝ епископи са сътрудничили на някогашната загадка полиция от комунистическата ера.

Източник – Reuters/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР