Изпращат касови бележки по интернетОт 29 декември започва регистрирането на

...
Изпращат касови бележки по интернетОт 29 декември започва регистрирането на
Коментари Харесай

Регистрират онлайн търговците в НАП

Изпращат касови бележки по интернет


От 29 декември стартира регистрирането на онлайн търговците в Национална агенция за приходите, сподели инспекция на в. “Труд ”. Тогава влизат в действие последните промени в наредбата за отчитане на оборотите, които се отнасят за продажбите в интернет. Така тъкмо преди новогодишните празници всички онлайн търговци ще имат сериозен ангажимент. Датата 29 декември не е определена преднамерено. Просто в наредбата е посочено, че измененията влизат в действие три месеца след обнародването им, а това стана на 28 септември.

Регистрирането на онлайн търговците в Национална агенция за приходите ще става напълно по интернет посредством нова електронна услуга на приходната организация. Целта на регистрацията е да се затегне контролът върху продажбите в мрежата. Но посредством основаването на регистъра в Национална агенция за приходите всеки консуматор ще може да ревизира дали уеб сайтът, от който пазари, е законен и заплаща налози. В наредбата е посочено, че не може да се прави онлайн търговия без предварителна регистрация. Затова търговците е добре да подадат данните си в Национална агенция за приходите оптимално бързо след пускане на електронната услуга на Национална агенция за приходите за онлайн регистрация. 31 декември е формален работен ден и е добре търговците да го употребяват с цел да свършат тази работа.

При регистрацията в Национална агенция за приходите ще би трябвало да се уточни кой стои зад всеки уебсайт за електронна търговия – кое физическо или юридическо лице го оперира. Трябва да се посочат имена, адрес на реализиране на активността и телефон за връзка. Търговците би трябвало да посочат и дали продават в личен уебсайт или употребяват платформа за онлайн търговия. В заявката за регистрация пред Национална агенция за приходите ще би трябвало да се уточни какъв програмен продукт се употребява за уеб страницата, къде е хостван и какви артикули се продават.

Онлайн търговците също би трябвало да дават касови бележки. С последните законодателни промени се дава опция бележките да се издават електронно и да се изпращат онлайн на потребителя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР