Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но

...
Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но
Коментари Харесай

Разработки на БАН може да хранят астронавтите по пътя им до Марс

Изпращането на пилотирана задача до Марс наподобява все по-възможно, само че въпреки всичко сходно начинание е обвързвано с доста провокации. Едно от тях е… какво ще ядат астронавтите по време на полета, който продължава година и половина единствено в едната посока.

Институтът за галактически проучвания на Българска академия на науките предлага решения. Директорът на изследователското звено проф. Петър Гецов изясни в студиото на „ Тази сутрин”, че за екипаж от четирима души ще са нужни 30-40 тона храна и водата. Той и сътрудниците му от години работят по решения в тази област.

Така, да вземем за пример, посредством надълбоко заледяване и вакуумно изсушаване (т.нар лиофилизация) питателните артикули стават до 10 пъти по-леки и възрвръщат свойствата си след прибавяне на вода. Този вид галактически храни са необятно употребявани при разнообразни задачи.

--> Освен това, страната ни има забележителен прогрес при т.нар галактически оранжерии. Такава е летяла още на орбиталната станция „ Мир”, като са отглеждани репички, зеле и разнообразни селскостопански култури. „ Най-интересното е, че нашите експерти реализираха от зърно до зърно развъждане на пшеница в Космоса”, уточни проф. Гецов. По думите му този вид системи с автоматизирано осветяване, поливане и така нататък могат да се употребяват и на Марс.

По време на полета обаче се натрупва и т.нар интегрална радиация, която може да доближи рискови за живота равнища. Именно заради това се вършат замервания на нейните стойности. Това се прави и благодарение на различен апарат, създаден от Българска академия на науките, който сега работи на сателит към Червената планета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР