Изпращаме седмицата с преминаването на обширен средиземноморски циклон с център

...
Изпращаме седмицата с преминаването на обширен средиземноморски циклон с център
Коментари Харесай

Започва „циганското” лято, вижте кога

Изпращаме седмицата с прекосяването на просторен средиземноморски циклон с център над Централна Гърция. Зоната с ниско атмосферно налягане постепенно се придвижва на североизток с значителни есенни превалявания.
В събота ще е облачно в цялата страна, с превалявания, по-напоителни в Централна и Източна България. За денонощието в някои региони на североизток ще паднат до 50 литра на квадратен метър. В планините времето остава облачно с превалявания в множеството региони от дъжд. Снежната граница е над 1800 метра, с което регионите със снеговалеж се лимитират единствено до най-високите елементи на планините в Западна България. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са сред 10 и 15 градуса, в планините - от 1 до 8.
В неделя преваляванията ще са слаби и то най-вече в планините на югозапад. Остава хладно и облачно с намалена видимост в ранните часове. В хода на деня облачността ще се раздира и по-късно ще се покаже слънцето. Температури следобяд ще са с 1-2 градуса по-високи по отношение на съботните.
В началото на идната седмица – понеделник и вторник, слънцето ще се демонстрира все по-често и на повече места у нас. Популярното „ циганско” лято ще се усети с по-високи дневни температури към средата на седмицата. Термометрите в обичайно най-топлите региони ще покажат стойности към 22-23 градуса.
Към края на идната седмица метеорологичните модели чертаят следващо навлизане на по-студен въздух от запад и нова атмосферна неустойчивост в Средиземноморието. Очаква се захлаждане с превалявания от дъжд и сняг в планините.
Обилните превалявания през последните 2-3 дни основават риск от наводнения, разливи по реките и нараснал риск от свлачища. Предупреждение в степен "Тревога " има за реките в Централна Южна България - най-много долните течения на Марица, Тунджа и Арда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР